top of page

Zaposleni stahuju za sopstvene živote! Šta se dešava u Gradskoj upravi?

Šta se dešavalo tokom ljetnih mjeseci u Gradskoj upravi i šta je to gradonačelnik sakrio od javnosti, a pokušao i od zaposlenih u ovoj ustanovi? Radnici u strahu, a od gradonačenika ni zaštite ni objašnjenjenja povodom zastrašujućeg događaja.




Kako saznajemo, u Gradskoj upravi grada Banjaluka dogodio se fizički napad na jednog od zaposlenih. Do fizičkog napada došlo je u petak 16. jula 2021. godine kada je do tada nepoznata ženska osoba ušetala u prostorije boračko-invalidske zaštite i iznenada fizički napala jednu od radnica ovog odjeljenja s leđa i nanijela joj fizičke povrede u predjelu glave. Na mjesto napada izašli su Hitna pomoć i policijski službenici.


Kako saznajemo u pitanju je S.M. koja je zaposlena u obližnjoj zgradi, a napadnuta je S.V. dugogodišnja radnica odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.


Radnici koji su bili na svom radnom mjestu u trenutku napada ostali su u šoku kada su vidjeli stanje u kojem se nalazila njihova koleginica te su odmah pozvali Hitnu pomoć.


Osoba koja je izvršila napad je pobjegla s lica mjesta, a motiv napada do danas nije poznat, a upućeni u ovaj događaj kažu da razloga za napad, koliko oni znaju, nije bilo.


Ovakav scenario se možda i mogao naslutiti jer dan prije napada, u četvrtak 15. jula , izvjesna S.M. u ugostiteljskom objetku „Snek“ fizički je napala Gorana Šljivara za vrijema pauze, a koji se dovodi u vezu s gradonačelnikom Stanivukovićem, pa se pitamo da li je ovaj događaj skriven s namjerom od javnosti.


Podsjetimo, Goran Šljivar je u januaru kada je Stanivuković preuzeo funkciju gradonačelnika imenovan za v.d. načelnika u Odjeljenu za boračko-invalidsku zaštitu. Šljivarov dolazak na mjesto v.d. načelnika „sredio“ je gradonačelnik lično jer je odluku o imenovanju v.d. načelnika povukao sa sjednice Skupštine i tom prilikom izjavio je da kao gradonačelnik „može ovlastiti određenu osobu iz svakog odljenjenja da upravlja tim odjeljenjima u tom tranzicionom periodu“.


Gradonačelnik Stanivuković i šef njegovog Kabineta obaviješteni su odmah nakon napada, ali na tome je je sve ostalo. Već u ponedjeljak gradonačelnik Stanivuković umjesto dodatnog obezbijeđenja radnika i prostorija u kojima rade poslao je „dodatne snage“, ali ne da paze na bezbijednost radnika već da brinu o „stajlingu“ zaposlenih. Donio je novo rješenje prema kom se diktira dužina suknje, ali ne i rješenje po kojem se radnik štiti na svom radnom mjestu.


Dovođenje „dodatnih snaga“ kako nam zaposleni kažu nije bilo samo zbog „kontrole oblačenja“ već i zbog kontrole protoka informacija iz Gradske uprave u javnost.

Kako saznajemo, radnici su ovim potezom bili iznenađeni i šokirani jer smatraju da ovakav tretman od strane gradonačelnika Stanivukovića nisu zaslužili. Ni dan danas Stanivuković ih nije posjetio, niti upitao kako su, već je otišao na godišnji odmor bez odobrenja.


Podsjećanja radi, istu veče, 16. jula prilikom vršenja dužnosti napadnut je i komulani policajac.


Stupili smo u kontakt s njim i upitali ga „da li je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti zbog napada na službeno lice?“


„Do dana danas ništa nije pokrenuto, niti je gradonačelnik Stanivuković niti bilo ko iz Kabineta gradonačelnika išta preduzeo po tom pitanju. Niti su se oglasili, niti su me za šta pitali“, rekao je napadnuti komunalni policajac.


Zaposleni u Gradskoj upravi i dalje rade i obavljaju svoj posao s pitanjem „ko je od njih sljedeći?“


Dok je Draško Stanivuković boravio na godišnjem odmoru za koji nije imao odobrenje, građani i zaposleni U Gradskoj upravi su bili bez gradonačelnika, jer on nema zamjenika, a na zaposlene koji rade u strahu je zaboravio, kao da se ovaj nemili događaj nikad nije ni desio.


S obzirom da se radi o „isturenom odjeljenju“ Gradske uprave koje se nalazi mimo glavne zgrade ovakav potez ne čudi jer za gradonačenlika vrijedi „što se nije čulo, nije se ni dogodilo“.


Oni koji su čuli za ovaj slučaj kažu nam da su šokirani dešavanjima. Zaposleni ostaju u strahu jer kako kažu „o ovome se nije trebalo ćutati, a ni gurati pod tepih jer svaki radnik treba da bude zaštićen na svom radnom mjestu“.


Stanivuković je prilikom dolaska na mjesto gradonačelnika Banjaluke izjavio da je osoba koja je razmijenila najviše zagraljaja sa svojim zaposlenim. Koliko vidimo na zagrljaju je sve i ostalo jer očigledno zaštitu u tom zagrljaju zaposleni nisu pronašli, pa tako imamo napad na zaposlene u Gradskoj upravi o kojima javnost nije obaviještena, ali ni veliki broj zaposlenih.


Kome da se obrate i traže pomoć kada gradonačelnik većinu vremena provodi plasiranjem lažne slike stanja u Gradskoj upravi i gradu Banja Luka „divnim fotografijama“ dok njegovi „savjetnici“ vrše mobing u Gradskoj upravi. O ovoj temi uskoro više.





bottom of page