top of page

Za ponos Banjaluke! Mališani prodaju limunadu, dio novca ide u humanitarne svrhe

U banjalučkim naseljima nije neobično vidjeti tokom ljetnih dana mališane koji zarađuju za džeparac, kako djevojčice, tako i dječake. Djevojčice mahom prave i prodaju narukvice, dok dječaci prodaju limunadu, stare stripove i dječje igračke.



Jedan od tih dječaka je i Pavle Jovičić, koji sa drugarima Danisom Kapićem, Milošem Grbićem i Stefanom Grubišićem u banjalučkom naselju Starčevica prodaje domaću limunadu.


Kako su ovi mališani rekli u razgovoru za “Nezavisne novine“, dio sakupljenih sredstava izdvajaju za humanitarne svrhe.


“Nedavno smo se dogovorili da krenemo sa prodajom limunade. Nismo željeli da bude skupa, tako da je cijena čaše limunade 0,50 KM. Prvo smo se za to odlučili jer smo željeli iskoristiti ljetni raspust na produktivan način, a i da zaradimo za džeparac. Sakupili smo oko 250 KM, što dijelimo između sebe, a 50 KM smo dali u humanitarne svrhe. Nismo znali tačno kome da doniramo, ali smo u marketima i prodavnicama vidjeli kutije u koje se može ostaviti novac za humanitarne svrhe. Obišli smo naše naselje i negdje ostavili 10, negdje 15 maraka – ukupno 50, a ostavićemo još. Nadamo se da će taj novac otići tamo gdje je i namijenjen”, priča Pavle, koji je završio peti razred u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Banjaluci.


Pavle kaže da njegova majka, kao i majke drugara, pomažu oko pravljenja domaće limunade i da su prvo svi mislili da gube vrijeme, ali ih sada podržavaju.


I Danis Kapić pohađa školu “Branko Radičević”, završio je šesti razred i, kako kaže, raduje ga što većina prolaznika ima samo pozitivne komentare.


“I moji roditelji podržavaju našu akciju prodaje limunade, a posebno što smo sami odlučili dati dio i u humanitarne svrhe”, objašnjava Danis.


Miloš Grbić je Pavlov drugar iz razreda i jedan od prvih koji mu se pridružio u ovom malom poduhvatu.


“Mojim roditeljima je uvijek drago kada smo na igralištu ili treningu, a podržavaju i našu prodaju limunade – samo da ne provodimo vrijeme na mobilnim telefonima”, objašnjava Miloš.


Najmlađi u ovoj družini je Stefan Grubišić, koji je završio treći razred u istoj školi kao i njegovi stariji drugari.


“Prolaznici nam često kažu da im baš prija naša limunada i da smo se dobro sjetili da je prodajemo. Svi je kupe, a neki ostave i bakšiš”, kaže kroz osmijeh ovaj dječak.


Pavle se nadovezuje na priču svog drugara i dodaje da je, ipak, bilo situacija kada su ih vrijeđali, ali da su takve situacije rijetke.


Ova mlada i vrijedna skupina su i predani sportisti, tako da slobodno vrijeme na raspustu koriste produktivno.


Pavle trenira boks, Miloš je pet godina trenirao džudo, ali se na kraju odlučio za rukomet, dok Stefan trenira košarku. Mladi Danis dugo je trenirao fudbal, ali je napravio malu pauzu zbog škole, a ono što im je svima zajedničko je velika ljubav prema Fudbalskom klubu Borac.


Banjalučanka Desa K., koja već godinama živi u naselju Starčevica, kaže da je oduševljena ovim mališanima, kao i da je čaša limunade kupljena od njih najslađa koju je ikada popila i pravi je spas od vrelih ljetnih dana.

bottom of page