top of page

Vlado Đajić – poslanik sa najvećim brojem glasova


Minuli Opšti izbori su zvanično završeni, na redu je Konsititutivna sjednica 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će zakletve položiti novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kao i novi poslanici. SNSD je ubjedljivi pobjednik izbora u Srpskoj na svim nivoima, a pored ove činjenice u svojim redovima ima poslanike koji su odnijeli najveći broj glasova za Narodnu skupštinu.



SNSD-ov nosilac liste je ujedno i poslanik koji je izdominirao u izbornoj jedinici 3 sa najvećim brojem glasova. Prof. dr Vlado Đajić osvojio je nevjerovatnih 29.038 glasova. Nakon konstantne prednosti u broju glasova u odnosu na opozicione poslanike, Đajić se može pohvaliti sa najvećim brojem glasova kojim je još jednom potvrdio povjerenje građana koje će uživati u novom mandatu.


Iako je sebe nazvao pobjednikom u nizu opozicionih poraza, gradonačelnik Draško Stanivuković i nosilac liste PDP-a imao je 26.756 glasova ili skoro 2,5 hiljade manje od SNSD-ovog Đajića. Zanimljiv je podatak da je gradonačelnik koji je prije dvije godine izašao kao pobjednik na lokalnim izborima iza SNSD-ovog poslanika po broju glasova. Veliki broj građana i analitičara tvrdi da ubjedljiva prednost nad PDP-ovim Stanivukovićem se može okarakterisati kao povratak SNSD-a na velika vrata u najveći grad Srpske.


Nakon Đajića najveći broj glasova i direktan prolaz u Narodnu skupštinu iz reda SNSD-a imali su Mladen Ilić sa 14.740, Boris Pašalić sa 13.088, Alen Šeranić sa 11.870,Nataša Radulović sa 6.094 osvojena glasa.


S obzirom da je opozicija u Srpskoj u fazi ozbiljne političke krize jer su kandidati u prvom redu iz PDP-a, a koji su se kandidovali za najveće funkcije počeli međusobno optuživati i dijeliti, postavlja se pitanje da li će opozicioni Titanik imati vremena da se ponovo ujedini i spremi na nadolazeće lokalne izbore. Da li će trenutni politički sukob koštati PDP mjesta prvog čovjeka Banje Luke ostaje da vidimo.


bottom of page