top of page

USVOJEN IZBORNI ZAKON SRPSKE Poslanici dali zeleno svjetlo i za isplatu plate u koverti

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon Republike Srpske kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.



Stupanjem na snagu ovog zakona neće se primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika i načelnika opština u Srpskoj.

 

– Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana na tom planu, kao i stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova – navedeno je u obrazloženju ovog akta.

 

Narodna skupština je usvojila Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske čija je namjera da se potpunije reguliše sprovođenje ovog oblika neposredne demokratije.

 

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o dopunama Zakona o radu, kojim je definisano da poslodavac može u gotovom novcu da isplaćuje radnicima platu i druga lična primanja.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o imunitetu Republike Srpske kojim se definiše zaštita integriteta zakonodavnih i izvršnih institucija Republike Srpske putem utvrđivanja procedure pozivanja na imunitet od krivične i građanske odgovornosti.

 

Nakon što je apsolviran dnevni red, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić okončao je rad 13. posebne sjednice parlamenta Srpske.

bottom of page