top of page

USPJELI SMO PUNO: Predstavljena prva knjiga osoba sa Daun sindromom, pokrovitelj dr Vlado Đajić

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske danas je predstavljena prva knjiga osoba sa Daun sindromom izdata pod pokroviteljstvom ambasadora osoba sa Daunovim sindromom prof. dr Vlade Đajića. Prof. dr Đajić danas je uručio prve primjerke inkluzivne zbirke pjesama „Mogu, hoću, znam“ mladim autorima iz banjalučkog Daun sindrom centra.



Tom prilikom prof. dr Vlado Đajić je rekao da je srećan i ponosan na drugare iz Daun sindrom centra koji su od danas postali pjesnici i književnici.


„Uspjeli smo puno što nismo dozvolili kao do sad, da osobe sa Daunovim sidromom provedu sav svoj vijek u ćošku neke sobe, sami ili eventualno samo sa članovima porodice. Mi smo te osobe izveli iz kuće i omogućili im da do sad budu konobari, kuhari, poljoprivredni proizvođači, glumci i pjevači i da putuju i da vide kako se živi u drugim državama i na drugim mjestima, van stana“, rekao je prof. dr Đajić.





On je takođe rekao da je izdavanje ove zbirke jedinstven slučaj i da je preponosan te da je njima u čast lično napisao pjesmu.




Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić rekao je da je danas jedinstven dan, ističući da su osobe sa Daun sindromom postali književnici. On je rekao da je iz poetskih terapija nastao književni klub, a iz njega i ideja da osobe sa Daun sindromom pišu svoju poeziju, koja se nalazi u zbirci „Mogu, hoću, znam“. Dodao je da je zbirku pisalo 30 osoba sa Daunovim sindromom iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Austrije, Norveške i Rusije.


Ovo je jedinstvena knjiga jer je inkluzivna knjiga poezije, pošto su pored osoba sa Daunovim sindromom pjesme pisali i književnici iz Beograda, Zagreba i Kanade, profesori, doktori, glumci, režiseri ali i ambasador.




bottom of page