top of page

U Srpskoj u ponedjeljak obilježavanje Dana pobjede

Dan pobjede na fašizmom biće tradicionalno obilježen u Republici Srpskoj u ponedjeljak, 9. maja, kada se obilježava kraj Drugog svjetskog rata u Evropi, najvećeg oružanog sukoba u istoriji čovječanstva u kojem je srpski narod značajno doprinio slomu nacizima i fašizma, izjavio je danas predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Duško Milunović.



Milunović je rekao da će 9. maj biti obilježen u Banjaluci, kao i u mnogim gradovima Srpske, podsjetivši da u posljednje dvije godine zbog virusa korona to nije bilo moguće učiniti adekvatno.


On je izjavio u Banjaluci da su okosnicu Narodnooslobodilačkog pokreta i uopšte antifašističkih pokreta na području bivše Јugoslavije činili Srbi, jer su činili oko 82 odsto antifašističkih jedinica.


Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci počeće u 10.30 časova u Parku Petra Kočića formiranjem kolone "Besmrtnog puka", a u 11.00 časova počeće marš "Besmrtnog puka" od Trga Krajine do Trga palih boraca.


Na Trgu palih boraca u 11.15 časova predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na Spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, te u 11.30 časova obraćanje zvaničnika.


Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine, kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

bottom of page