top of page

U novoj školskoj godini kreće i srednja škola za policajce

Republika Srpska od sljedeće godine dobija Srednju školu unutrašnjih poslova. Razlog je potreba za kvalitetnim, edukovanim policajcima, ali i smjena generacija u MUP-u. Ministar Siniša Karan kaže da Srpskoj sada nedostaje preko petsto policijskih službenika. Već sljedeće godine, zbog penzionisanja taj broj bi mogao preći hiljadu i po.



"Prosto jedna generacijska smjena je došla ovih par godina napuštaju Ministarstvo unutrašnjih poslova. To je ključni razlog zbog čega smo se opredijelili da nastavimo i sa policijskom akademijom, ali da ove već školske godine, kako je ministrica rekla, počinjemo i sa srednjom školom unutrašnjih poslova", rekao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.


Provjetari i predavači smatraju da ova škola može biti samo dobra stvar. Kako za građane, tako i za čitavu Republiku Srpsku, ali i da su svjesni problema odlaska ljudi iz zemlje i nedostatka budućeg kadra.


"Sigurni smo da će rad i postojanje te škole doprinijeti boljoj organizovanosti, obučenosti i sigurnosti samih tih policajaca, a onda i građana Republike Srpske", rekla je Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.


"Nadamo se da ćemo imati dovoljan broj zainteresovanih mladića i djevojaka iz cijele Republike Srpske koji će biti spremni da dođu ovdje u Centar za obuku Zalužane i da kroz jedan internatski tip školovanja... To je ono što je specifično za ovo školovanje - da se obučavaju za poziv policajca", rekao je Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsku obuku.


Visoka škola Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sa radom počinje u sljedećoj školskoj godini i radi se o četvorogodišnjem školovanju za buduće policajce. Srpska je dosad imala Visoku školu MUP-a koja je prerasla u Policijsku akademiju.

bottom of page