top of page

Tegeltija pisao Podžiću: Jednostranom odlukom kršite zakon, ne odgađajte vježbu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je danas pismo ministru odbrane u Savjetu ministara BiH Sifetu Podžiću sa zahtjevom da stavi van snage Odluku o realizaciji mjera i aktivnosti na organizaciji vojne vježbe "Manjača 21", a kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. godine.


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je u pismu, između ostalog, istako da razlozi za odgađanje realizacije vojne vježbe "Manjača 21" nemaju uporište te naveo da će, ukoliko ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Podžić ne postupi po istom, biti prinuđen da postupi u skladu sa ovlaštenjima predsjedavajućeg Savjeta ministara iz Zakona o Savjetu ministara Bosne i Hercegovine.


,,Uvažavajući epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, poznato nam je da je u toku ove godine održano nekoliko vojnih vježbi i drugih aktivnosti OS BiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na raznim lokacijama u Bosni i Hercegovini gdje su poštovane sve epidemiološke mjere propisane od strane nedležnih tijela u Bosni i Hercegovini", naveo je Tegeltija u pismu i dodao:


,,U pogledu finansijskih sredstava, poznato Vam je da je Savjet ministara BiH usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, čime je omogućeno da OS BiH nesmetano funkcionišu i izvršavaju zakonom propisane i definisane zadatke iz svoje nadležnosti, kao i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vježbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, izuzev troškova klase 1 – hrana".


On je dodao da jednostrana Podžićeva odluka o odgađanju vježbe predstavlja kršenje Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine.


,,Da je isto neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji, te Vas pozivam da odmah stavite Van snage predmetnu odluku i nastavite planirane aktivnosti na realizaciji bilateralne vojne vježbe 'Manjača 21', te da me o tome obavijestite“, navodi se u pismu predsjedavajućeg Tegeltije.


Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je o navedenom zahtjevu upoznao sve članove Predsjedništva BiH.

bottom of page