top of page

Svjetski dan bubrega u UKC Srpske, građanima mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi

Svjetski dan bubrega je globalna kampanja koja ima za cilj podići svijest o značaju zdravlja naših bubrega. Ovaj dan se obilježava širom svijeta kroz organizovanje npr. javnog skrininga u Argentini do zumba maratona u Maleziji, sve sa ciljem podizanja svijesti o preventivnim mjerama, faktorima rizika ali i tom kako izgleda život sa bubrežnom bolešću. Inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana bubrega je potekla od Međunarodnog udruženja nefrologa i Međunarodne federacije bubrežne fondacije.


Cilj je podići svijest o značaju naših bubrega na cjelokupno zdravlje, ali i da se smanji učestalost i težina bubrežnih bolesti i njihov uticaj na zdravlje širom svijeta. Faktori rizika za hroničnu bubrežnu bolest su visok krvni pritisak i dijabetes. Na ovaj način medicinsko osoblje UKC Republike Srpske želi da podstakne sistematski skrining svih pacijenata sa dijabetesom i hipertenzijom na hronične bubrežbne bolesti.


Hronična bubrežna bolest je česta i teška, a rano otkrivanje omogućuje prevenciju obolijevanja i smrtnosti, te smanjuje troškove liječenja. Smrtnost povezana sa bubrežnom bolešću raste iz godine u godinu i predviđa se da će do 2040. godine biti peti vodeći uzrok smrti.


Povodom Svjetskog dana bubrega 10. marta 2022. godine organizuje se mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi u periodu od 10:00 do 12:00 časova za sve zainteresovane građane u prostoru Vakcinalnog punkta UKC Republike Srpske (ulaz od Ginekologije).



bottom of page