top of page

Svjetski Dan borbe protiv HIV-a; Besplatno testiranje u UKC-u Srpske

Povodom Dana borbe protiv HIV/AIDS-a Klinika za infektivne bolesti UKC Republike Srpske je organizovala besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a. Testiranje se vršiti brzim, rapid testovima.



Načelnica Klinike prof. dr Antonija Verhaz naglasila je da je važno da se razgovorom diže svijest javnosti o ovom oboljenju. „Na početku je ovo bila bolest o kojoj se ništa nije znalo, koju je pratila velika stigma, velika diskriminacija, strah, međutim medicinska struka je uložila velike napore da razumiju ovu bolest, a naročito je uložila napore u dijagnostiku i terapiju. Danas možemo reći da se radi o hroničnoj virusnoj infekciji, koja se jako dobro drži pod kontrolom zahvaljujući moćnoj, efikasnoj i sigurnoj terapiji za pacijente. Radi se o bolesti koja se dobro može prevenirati tokom cijele godine.


Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude širom svijeta da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu podršku osobama koje žive s HIV infekcijom, i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti. U ovoj godini uvedena su dva nova antivirusna lijeka za liječenje oboljelih od HIV infekcije, a intenzivni pregovori sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su u vezi uvođenja još jednog savremenog novog lijeka. Od 1. decembra. 2021. do danas registrovano je 26 novih pacijenata, od toga je 22 uključeno na terapiju, saopštili su iz UKC-a.


"Mi tokom godine želimo da podignemo svijest o značaju testiranja, a to znači rano otkrivanje bolesti što dovodi do ranog liječenja bolesti što je preduslov da osoba ostane u dobrom zdravstvenom stanju. U zadnjih godinu i po smo dobili dva nova lijeka kojima se naši pacijenti liječi“, rekla je prof.dr Verhaz.



Brankica Malešević, infektolog Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske je naglasila važnost ranog testiranja na virus.


„U Republici Srpskoj trenutno je 173 registrovanih pacijenata. Od 1. decembra 2021. do danas registrovano je 24 novih pacijenata, od toga je 22 HIV pozitivno, a 4 osobe koje su se javile u kasnoj, terminalnoj fazi odnosno fazi AIDS-a. Nažalost dvije osobe su preminule. Testiranjem započinjemo liječenje pacijenta. Što se tiče drugog načina prenosa imamo i transmisiju putem krvi, nesterilne igle kod korisnika droge. Imamo nažalost i jedan slučaj vertikalnog prenosa tj. sa majke na dijete“, objasnila je dr Malešević.


Borko Pavlica specijalizant infektolog Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske je naglasio da se povodom Dana borbe protiv HIV/AIDS-a stavlja veći akcenat na samo testiranje koje se vrši svaki radnim danom od 07 do 15 časova.


„Jako je bitno naglasiti da je testiranje anonimno i osoba se samo upisuje pod rednim brojem pod kojim je došla. To je prvi korak ka prevenciji širenja virusa HIV. Uputnica i podaci nisu potrebni. Testiranje se vrši uzimanjem kapilarne krvi, odnosno krv iz prsta i rezultati budu za desetak minuta", pojasnio je Pavlica.

bottom of page