top of page

Sutra konstitutivna sjednica 11. saziva NSRS


Konstitutivna sjednica novog, 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra, a predsjedavaće joj najstariji narodni poslanik Nataša Radulović.



Radulovićeva će sjednicom, na kojoj će zakletvu položiti novi poslanici, te novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjedavati uz pomoć generalnog sekretara Narodne skupštine Nebojše Zgonjanina i najmlađih poslanika iz tri političke partije sa najvećim brojem mandata - Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.


Radulovićeva će konstitutivnom sjednicom, koja počinje u 12.00 časova, u skladu sa skupštinskim Poslovnikom, predsjedavati do izbora novog predsjednika Narodne skupštine.


Iz Narodne skupštine je saopšteno da su predstavnici SNSD-a, SDS-a, PDP-a, SP-a, DEMOS-a, US, Liste "Za pravdu i red", DNS-a, NPS-a, SPS-a i "Pokreta za državu" na sastanku usvojili prijedlog dnevnog reda prve /konstitutivne/ sjednice Narodne skupštine 11. saziva, koji ima 12 tačaka.


Na dnevnom redu su konstituisanje radnog predsjedništva, izbor Komisije za izbor i imenovanje i razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega je planirano polaganje svečane zakletve narodnih poslanika.


Peta tačka je izbor predsjednika Narodne skupštine, nakon čega slijedi razmatranje prijedloga odluke o broju potpredsjednikā Narodne skupštine, pa izbor potpredsjednika Narodne skupštine.


Osma tačka podrazumijeva imenovanje generalnog sekretara Skupštine i njegovog zamjenika, dok je deveta polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva BiH iz Srpske.


Na dnevnom redu, kao deseta tačka, planirano je polaganje svečane zakletve predsjednika i potpredsjednikā Srpske, nakon čega slijedi pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, pa pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Srpske.


Predstavnici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini su na usvojili i prijedlog odluke prema kojem bi Narodna skupština u 11. sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.


- Takođe, usvojen je prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata iz Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i prijedlog zaključka o pokretanju inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Srpske. Utvrđen je broj mjesta u radnim tijelima koja pripadaju pojedinim poslaničkim klubovima, odnosno poslaničkim grupama - navodi se u saopštenju Skupštine.

bottom of page