top of page

Studenti sa KiM u Srpskoj: "Osjećamo se kao kod kuće”

Ovdje se osjećamo kao kod svoje kuće. Ljudi iz Srpske imaju enegriju koja je najsličnija ljudima sa Kosova i Metohije. Utisci su Luke i Jovana, nakon prve posjete najvećem gradu Srpske. Studenti su pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. Narod na Kosovu i Metohiji je, pričaju za ATV, riješen da ostane i opstane na svojim vjekovnim ognjištima.


foto: ATV


“Mi se trudimo da opstanemo, tu živimo, da idemo na fakultet tu, da održimo naše institucije kao i do sad, da se borimo za opstanak srpskog naroda i to ćemo raditi dok smo živi”, kaže Jovan Simić, student pravnog fakulteta na KiM.


“Mogu takođe reći da je mentalitet našeg naroda ovdje isti kao i mentalitet našeg naroda sa prostora Kosova i Metohije, tako da stvarno baš nam je velika čast što smo u prilici da vas posjetimo”, rekao je Luka Virijević, takođe student pravnog fakulteta na KiM.


Ovo je prilika da se još više upoznajemo ali i učimo jedni od drugih. Narod Srpske i narod sa Kosmeta najbolje se razumiju, poručuju studenti.


“Mi se trudimo da kroz ovaj projekat zajedno sa kolegama iz Kosovske Mitrovice obiđemo sve najznačajnije institucije Srpske i uprličimo prijeme kod naših funkcionera”, rekao je predsjednik Studentskog saveza Pravnog fakulteta u Banjaluci Rastko Vučić.


“Projekat je veoma važan zato što možemo da se upoznamo jer se mi kao studenti iz Kosovske Mitrovice sa studentima iz Banjaluke najviše razumijemo”, kaže Mihajlo Stoisavljević, student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.


Republika Srpska je otadžbina ovim studentima, poruka je resornog ministra. Studentske razmjene između Srpske i Srbije treba da budu prioritet.


“Studenti koji rade u specifičnim okolnostima pod stalnim terorom privremenih vlasti u Prištini trebaju da vide da je Republika Srpska njihova otadžbina, da se oni u Republici Srpskoj trebaju osjećati kao kod svoje kuće”, rekao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.


“Takođe učestvujemo u razmjeni nastavnika i saradnika i to ćemo svakako raditi i u budućnosti”, poručio je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.


Studenti sa Kosova i Metohije će u sklopu projekta "Upoznaj Srpsku upoznaj svoje" sutra posjetiti palatu predsjednika kao i Vladu Srpske.

bottom of page