top of page

Stanivukovićeva magija: Nova stambena zona niče uz park kod “Delte”

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra „Delta planet“ investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM.



Grad Banjaluka to namjerava da realizuje kroz izradu regulacionog plana koji pokriva prostor koji obuhvata park „Mladen Stojanović“, zatim zemljište prema tržnom centru „Delta planet“, novi park koji je u izgradnji pa sve do Kampusa banjalučkog Univerziteta i rijeke Vrbas. Takođe je obuhvaćen i prostor od Gradskog stadiona prema prostoru gdje je izgrađen teniski teren za potrebe „Srpska open“.

 

Aktuelna administracija je prethodnih godina kroz različite prijedloge regulacionih planova za ovaj dio grada pokušavala da ucrta razne sadržaje na ovom području, ali bez uspjeha.

 

Zadnje informacije pokazuju da nisu odustali od te namjere jer su pripremili Odluku o izradi regulacionog plana „Aleja – Park“ u koju je imao uvid CAPITAL.

 

U pitanju je akt koji bi trebao da pokrene izradu novog RP za lokaciju koja obuhvata površinu od 46,22 hektara.

 

Ucrtavaju park koji se već gradi mimo RP


U obrazloženju Odluke je navedeno da je izrada ovog regulacionog plana, između ostalog, potrebna kako bi se planirala infrastruktura parkovskog tipa kao i sportsko rekreativni sadržaji.

 

To u praksi znači da kroz izradu ovog RP Grad Banjaluka želi naknadno da ucrta u prostorno plansku dokumentaciju park koji se gradi kod tržnog centra „Delta“. Radovi su počeli u februaru, a Grad Banjaluka planira u prvoj fazi da u taj projekat investira više od tri miliona KM.


„Za područje obuhvaćeno planom parcelacije okončan je međunarodni konkurs za izbor idejnog rješenja za izgradnju gradskog parka koji je dao savremeno rješenje koje omogućava modularni pristup realizaciji samog parka. Ideja je da sam park bude posvećen RS te da nosi naziv „Park Republike Srpske”“, navedeno je obrazloženju ove odluke.

 

Da li postoji teniska arena za „Srpska open“?


U Odluci o izradi regulacionog plana „Aleja – Park“ navedeno je više razloga zašto je potrebno da se izradi ovaj prostorno planski dokument. U dokumentu koji je pripremila gradska administracija je, između ostalog, navedeno da jedan od razloga za izradu ovog RP predstavlja „činjenica da na predmetnom lokalitetu nije došlo do realizacije planiranih sadržaja u okviru dijela obuhvata regulacionog plana „Centar – Aleja” – sadržaji u parku Mladen Stojanović (planirane teniske dvorane) i planirane multifunkcionalne dvorane“.

 

Time gradska vlast u neku ruku negira da je izgrađena teniska dvorana za potrebe turnira „Srpska open“ na koju su netransparentno potrošene desetine miliona KM javnog novca. Zvanična računica ne postoji, ali procjene su da je utrošeno oko 50 miliona KM. Osim toga, gradnju objekta su pratile brojne nepravilnosti kao što je činjenica da je izgrađen mimo RP, bez tendera a dozvole su izdavane „u hodu“.


Gradsko zemljište nude investitorima u zamjenu ili na prodaju


Dodaje se da usvojeno idejno rješenje omogućava da se zemljište u vlasništvu Grada, a koje ne remeti obuhvat parka, namijeni za stambenu, poslovnu ili stambeno – poslovnu zonu.

 

„To bi Gradu ostavilo mogućnost da isto zemljište ili mijenja za druge lokacije na kojima je regulacionim planovima predviđena realizacija parkova ili da od prihoda od eventualne prodaje istog finansira kako izgradnju ovog parka, tako i drugih parkovskih i zelenih površina na području grada“, navedeno je u obrazloženju prijedloga odluke.

 

U dokumentu nije navedeno koju površinu zemljišta Grad Banjaluka želi da proda odnosno mijenja oko novog parka kod „Delte“, ali upućeni u ovu temu poručuju da je u igri oko 20.000 metara kvadratnih na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Banjaluci.

 

„To je odličan mamac za investitore koji bi zamjenom zemljišta mogli višestruko profitirati, jer će biti u mogućnosti da lakše dođu do atraktivnog zemljišta na kojima će moći graditi stanove koje će prodavati za veće cijene nego sada, jer bi se nalazili uz park. S druge strane postavlja se pitanje kako će Grad odlučivati koje parcele da prihvati u zamjenu.  Koji kriterijumi će važiti za procjenu opravdanosti davanja zemlje na atraktivnoj lokaciji za neku drugu lokaciju, pogotovo kada se uzme u obzir da je slobodnog prostora u gradskom području ima sve manje“, rekli su sagovornici CAPITALA.


Da se radi o prostoru na kojem je prisutna intenzivna gradnja pokazuje i stanje na terenu. Samo u zadnjih nekoliko godina, u blizini „Delte“ izgrađen je veći broj stambenih zgrada, a trenutno je aktivan veći broj gradilišta.

 

Osim toga, investitori trenutno kvadrat stambenog prostora u zavisnosti od lokacije zgrade prodaju za iznose koji od 4.000 KM pa na više. Ako se ostvari plan Grada Banjaluka cijene kvadrata oko tržnog centra „Delta“ će se povećati.

 

Odluka o izradi regulacionog plana „Aleja – Park“ je upućena u skupštinu proceduru i trebala bi se naći na dnevnom redu jednog od narednih zasjedanja.


Izvor; Capital

bottom of page