top of page

Stanivuković smišljeno širio paniku, ne postoje dokazi o neispravnosti kiseonika

Za vrijeme epidemije gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izvršio je krivično djelo i prouzrokovao paniku i strah kod stanovništva Republike Srpske iznoseći lažne i neistine tvrdnje. Neistine su se odnosile na navode da se na UKC Republike Srpske, kao i drugim zdravstvenim ustanovama – bolnicama na teritoriji Republike Srpske, pacijentima oboljelim od zarazne bolesti kovid 19 davao industrijski kiseonik umjesto medicinskog. Tužilaštvo ipak kaže drugačije.



Republičko javno tužilaštvo je juče, a na osnovu optužbi protiv Alena Šeranića, Vlade Đajića i Stanislava Čađe, zaključilo da ne postoje dokazi da su djelovali kao grupa ili organizovana kriminalna grupa prilikom nabavke kiseonika za potrebe UKC-a Republike Srspke, za šta ih je Stanivuković optuživao.


Podsjećamo, nakon što je Stanivuković podnio krivične prijave zbog, kako je tvrdio, upotrebe tehničkog, a ne medicinskog kiseonika na UKC-u, on se nakon samo nekoliko časova pravdao da ne zna kakvog kvaliteta je kiseonik, ali je bilo kasno jer je panika u javnosti već bila zavladala.


U međuvremenu, potvrđeno je da je kiseonik koji se koristi u Kliničkom centru u Banjaluci medicinski bezbjedan, a Stanivuković je zarad jeftinih političkih poena unio strah i paniku među građane, ali omalovažio i medicinsku struku smišljenim spinom.


Njegove tvrdnje demantovala je potvrda o ispravnosti kiseonika gdje je dokazano da je riječ o medicinskom kiseoniku, a što je potvrđeno i na sajtu Agencije za lijekove BiH.


Cilj cjelokupne hajke u javnost od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića bio je da diskredituje političke protivnike. Podsjetimo, gradonačelnik Stanivuković je bio toliko uvjeren u svoje tvrdnje da je čak rekao da će napustiti politiku ukoliko se dokaže da je sva njegova priča oko kiseonika neistinita.


„Uhapsite me neću se baviti politikom, izgubiću sav kredibilitet u javnosti, sve, nek mi uzme sve ako jedna stvar i jedan dokaz koji sam iznio nije tačan“, govorio je Stanivuković tada u svom stilu.


Da li će gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković odgovarati za iznošenje neistina koje su izazvale strah i uznemirenost među oboljelima i njihovim porodicama?

bottom of page