top of page

Stanivuković održavanje JAVNE RASVJETE povjerio privatnoj firmi direktora „stare“ Toplane?!

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković dodijelio je posao upravljanja gradskom javnom rasvjetom preduzeću u vlasništvu direktora „stare“ Toplane Zoranu Kizi, i pored toga što je više nego jasno da se radi o sukobu interesa, saznaje magazin Faktor.



Skandaloznu odluku o izboru Kizinog preduzeća „Elektro tim“, Stanivuković je potpisao ovih dana, a posao je vrijedan oko 30.000 KM. Radi se, kako se može vidjeti iz tenderske dokumentacije, o poslu vezanom za upravljanje javnom rasvjetom.


Tendere namješaju kao na traci


„Jasno je, naravno, da je ovo samo jedan u nizu sumnjivih tendera koji je potpisao Stanivuković, iako se prije izbora zaklinjao da će izvođače radova birati ni po babi ni o stričevima.


Međutim, u praksi se ispostavilo da se bira i po stričevoj i babinoj liniji, a posjednji u nizu je tender koji je dodijeljen preduzeću u vlasništvu direktora gradske Toplane, kojeg je imenovao lično Stanivuković, predstavljajući ga u javnosti kao velikog stručnjaka.


Sve i da nije zakonski eksplicitno zabranjeno, samo po sebi je dovoljno skandalozno to što se poslovi dodjeljuju ljudima koji upravljaju gradskim preduzećima, u ovom slučaju ‘starom’ Toplanom”, tvrde izvori Faktora.


Direktna pogodba


Kako se može vidjeti iz odluke o izboru Kizine firme, koja je u posjedu „Faktora“, samo je „Elektro tim“ „ispravno“ rastumačio detalje iz tenderske dokumentacije, i samim tim jedini su bili u stanju da daju ispravnu ponudu, a što je gradsku administraciju, kako se navodi u odluci, opredijelilo da ne organizuje ni e –aukciju, nego da se posao da direktno Kizi, kao jedinom validnom ponuđaču.


Inače, Kiza je lični Stanivukovićev izbor, a i pored velikih obećanja, do sada, kako tvrde nezadovojni radnici, nije učinio ništa na oporavku posrnulog preduzeća, opterećenog milionskim dugovima.


Naprotiv, do sada je uspuo jedino da proljetos, pod velom tajne, rasproda zalihe mazuta, koje je zatekao u skadištima, i to u trenutku pred veliko dizanje cjene naftnih derivata.


PRODAO MAZUT ISPOD CIJENE


Prema ranijim medijskim napisima, Kiza je firmi iz Federacije BiH „Hifi oil“ prodao sve zalihe mazuta koje je zatekao u skladištima to po smiješnoj cijeni od 860 KM po toni.


Iako je u javnosti tvrdio da je samo „Hifa“ bio zaintersovan za kupovinu, brzo su ga demantovali iz „Eko toplana“, od kojeg ih dijeli svega nekoliko destina metara, tvrdeći da je mazut prodat ispod svake cijene.


Štaviše, iz „Eko toplana“ tvrde da ih Kiza nije ni obavijestio o tome da će biti organizovana prodaja mazuta, iako su već bili pregovarali o tome!


Autor: Faktormagazin

bottom of page