top of page

Stanivuković i Radović o moralu: Šta je sa njihovom imovinom?


Završen je još jedan iscenirani performans gradonačelnika „borca za prvo i pravdu“, Draška Stanivukovića. Okupljenim građanima Banjaluke pored gradonačelnika Stanivukovića obratio se i Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, koji je tokom lažnog moralisanja zaboravio da spomene i da je 2018/2019 godine prodao akcije i napustio "Euros osiguranje" koje je pokrenuo zajedno s ljudima koje je optuživao sa Stanivukovićem.



Gradonačelnik Stanivuković je okupljenim građanim mahao papirima i nadvikivao se sa sopstvenim statistima, praveći još jedan performans pod nazivom „Dva milionera o moralu“, nalik onom ispred ugostiteljskog objekta „Kajak“. Razlika između ova dva Stanivukovićeva nastupa je u tome, što se na jučerašnjoj tački nisu našli i bageri. Međutim, poznata je činjenica da kada tatinom sinu nije po volji, nije mu teško ni da dotjera bagere, povuče statiste, zabavlja masu, dovikuje se, upire prstom i zavodi red bilo gdje u Banjaluci.


Gradonačelnik Banjaluke je dokazao kako je u ovih 10 mjeseci od Banjaluke napravio sopstveno igralište na kom on uređuje pravila igre i ukoliko izgubi, uvijek je protivnička ekipa ta koja krši pravila. Tatin sin na sve načine pokušava građane Srpske okrenuti protiv SNSD-a, kao i njenog lidera Milorada Dodika. Nakon ogromnog skupa SNSD-a na Kozari, Stanivuković je kovao plan kako će što prije odreagovati i organizovati sopstveno okupljnje pristalica i statista. Kada su u pitanju ova dva skupa, neuporedivo ih je stavljati u isti kontekst, prvenstveno zbog broja prisutnih i samog razloga okupljanja. Stanivukovićev poraz je u tome što na njegove skupove ljudi dolaze zbog zabave, zbog dobrog trača, koji će se zaboraviti na drugoj kafi, a ne zbog toga što u njegova djela neko ima povjerenja, jer je za ovih 10 mjeseci dokazao da nije u stanju da koordiniše jednim parkom, a ne gradom kao što je Banjaluka.


Naš senzacionalista je i ovaj put upirao prstom u članove SNSD-a, jer su mu oni nepresušan izvor insipracije. Ukoliko to nije Milorad Dodik, to je svakako neko od članova ili aktivista ove stranke.


Neko ko je do juče čupao asfalt, brojao kontejnere, pravio show i privlačio publiku na sve načine, o čemu svjedoči i pokret „Pravda za Davida“ danas je došao da nama govori o moralnim i zakonskim normama. Da je Stanivuković radio sve radi popularnosti, privlačenja pažnje, osvajanje mandata, govori činjenica kako su se i članovi pokreta „Pravda za Davida“, kao i roditelji tragično nastradalog mladića razočarali i okrenuli glavu od njega. O moralu i pravdi govori čovjek koji je došao na mjesto gradonačelnika glumeći lažnog prijatelja i borca utučenim roditeljima.


Podsjećanja radi, Stanivuković je još tada javno sa Jelenom Trivić obećao kako neće ući u Skupštinu zbog borbe za jedan tragično izgubljen život. Dobro je poznato da je do skoro Skupština bila mjesto na kojoj je Stanivuković držao redovne performasne, a danas to radi obavljajući funkciju gradonačelnika.


Da je građanima Banjaluke odavno dosadila Stanivukovićeva politika po nazivom „Hljeba i igara“, svjedoči jučerašnji debakl na kom se našlo više novinarskih ekipa nego građana. Pad podrške Stanivukoviću je očigledan nakon pokušaja da upiranjem prstom u druge sebe prikaže kao heroja i spasioca nacije. Građanima je sve jasnije da iza njegovih nastupa i konstantne političke provokacije protiv svojih neistomišljenika nema djela, nema projekata, kao ni realizovanih predizbornih obećanja.


Pompezno najavljivani skup ispred zgrade RTRS-a završio se galamom i provokacijama upućenim ka pojedinim novinarskim ekipama, koje su došle na skup radeći svoj posao, a pri tom su tokom cjelokupnog trajanja Stanivukovićevog performansa trpili nehumane uslove, što je gradonačelnik i ismijavao na mikrofon. Da se poziva na objektivnost i nepristrasnost kod novinara to je ustaljena Stanivukovićeva priča, međutim onda kada on treba dati odgovor na novinarsko pitanje, on to smatra direktnim udarom na sebe. Tako su Stanivukoviću zasmetala pitanja novinarke s ATV-a, koja prenosimo u cjelosti:


ATV: Pričate o uštedama, zašto se Banjaluka zadužuje?


"Pitanje da smo govorili o uštedama, a zadužujemo se. Budžet je veći za 17 miliona i to je činjenica. Ja imam želju i nadam se da će me građani podržati da kroz emisiju obveznica izgradimo put kroz Kuljane, put Petrićevac - Motike, put Priječani, put Debeljaci i to želimo da uradimo kroz emisiju obveznica u vrijednosti od šest miliona KM. To jeste zaduženje, ali za infrastrukturne projekte koje treba i moramo da gradimo. Očekujem podršku skupštinske većine, očekujem podršku svih građana i javnosti da se podrže projekti koji su od istorijske važnosti. Da podsjetim, Radojičić se prošle godine zadužio 12 miliona, pa niste jaukali", odgovorio je Stanivuković.


Međutim, Stanivuković je jaukao i glasno se protivio kao narodni poslanik, a pripremajući se za kandidaturu za gradonačelnika. Problem je i njegovo zaduženje putem obveznica, jer ekonomi smatraju da bi zaduženje putem kredita imalo nižu kamatnu stopu. Odlukom o zaduženju predviđena je kamatna stopa ne više od 4% godišnje, dok je prošla administracija imala 2,85 kamatne stope tokom reprograma duga.


Analitičari smatraju da su problem i kamate u grejs periodu na koje će za prvu godinu izdvojiti 240.000 KM, odnosno 480.000 KM za dvije godine grejs perioda na šest miliona KM duga.


Kako je istraživao Tim za reviziju, kada postoje dokazi da je većina članova otišla?


Gradonačelnik Draško Stanivuković postane nervozan kada ugleda mikrofon ATV-a posvjedočio je i danas, a zbog pitanja upućenih njemu masa koju je okupio večeras vrijeđala je i zviždala novinarki naše medijske kuće. Sve zbog jednostavnog pitanja.


ATV: Kako je ovo istraživao Tim za reviziju kada postoje dokazi da je većina članova napustila tim?


"Drugi odgovor, kaže gdje su ostali članovi Tima za reviziju. Toliko sam dobar istražitelj da mogu sam sve to da istražim. Jelena Kos je tu. Diana Cvijić je tu, radi, aktivna članica i moja dobra prijateljica. Dario Sandrić, prirodno ,čovjek na godišnjem odmoru. Naša advokatica Jovana Kisin dobila dijete, na trudničkom. Sanja Bukara, sve vrijeme aktivna. Tako da je tim u punom sastavu. Je l' vi stičete utisak da Tim radi u punom kapacitetu (obraća se okupljenima)?", rekao je Stanivuković.


Ipak, ove tvrdnje Stanivukovića prema informacijama ATV-a nisu tačke. Da je Jelena Kos jedina članica Tima za reviziju saznaje se kroz pismo radnika Gradske uprave u kojem tvrde da su ostali članovi napustili tim kada su shvatili da su postali dio političke kampanje Draška Stanivukovića. Upravo zbog toga, izvještaja Tima nema onako često kako su pompezno najavljivani.


Kosova je, s druge strane, u Timu ostala, jer kako tvrde ogorčeni radnici, za to ima dobar razlog. Time bi, kažu, izbjegla reviziju poslova na kojima je sama radila.


Kao glavni inženjer za investicije u Gradskoj upravi je, tvrde, dva puta trebalo da bude disciplinski i krivično gonjena zbog investicija za koje je bila zadužena. Oba puta se izvukla odlaskom na višemjesečna bolovanja, stoji u pismu radnika Gradske uprave.


I tu priči nije kraj. Kosova se, tvrde, malverzacijama i novčano okoristila. Tako je početkom ove godine preuzela ključeve dvoiposobnog stana u vrijednosti od više od 200 hiljada maraka i garažnog mjesta, koje, tvrde, nikako nije mogla da otplati platom iz Gradske uprave. Prostom računicom se, pojašnjavaju, dolazi do zaključka da je Kos, čitavu platu od 1.200 KM za stan morala da štedi čak 180 mjeseci, i da pritom živi od vode i vazduha. Iako je Kosova vlasnica još jedne nekretnine koji nije prodala, i kao ni novi, nije pod hipotekom.


Zašto se ne obratite institucijama ili je cilj da se pravi predstava za javnost?

Naše pitanje bilo je logično, ali odgovor od strane Stanivukovića bio je nelogičan.


Stanivuković je "obavljajući" funkciju gradonačelnika Banjaluke do sada pokazao svoju jedinu vještinu, a to je izbjegavanje odgovora na novinarska pitanja. To je praksa koju redovno ponavlja na sjednicama Skupštine grada Banjaluka, jer na pitanja i kritike prisutnih odbornika nema odgovor.


ATV: Ako je neko kriv, zašto se ne obratite nadležnim institucijama ili je cilj da se pravi predstava za javnost?


"Pitanje je upućeno što ja ovdje pravim predstavu za javnost. Moj odgovor je sljedeći. Nažalost, institucije su zakržljale, institucija u ovoj zemlji skoro da i nema, a kada ih nema narod posao uzima u svoje ruke", kaže Stanivuković.


Stanivuković ponovo zaboravlja da je gradonačelnik Banjaluke i da on ne može obavljati posao ni policije, ni Tužilaštva. A ovakav posao narod naročito ne može uzimati u svoje ruke.


Da Stanivuković svoje performase koristi kako bi prikrio realno stanje u Gradskoj upravi kao i u Banjaluci, svima je već jasno. Neka od predizbornih obećanja su realizovana djelimično,a neka nisu ni u početnoj fazi, a da bi to prikrio i plasirao se u medijima kao neko ko savjesno i odgovorno radi svoj posao, Stanivuković s vremena na vrijeme održi po neki skup kako bi moralisao svojim političkim neistomišljenicima i tako pravio paravan za svoj neuspjeh i nerad.


Lažni moralista ni na ovaj ni neki od prethodnih nastupa nije donio kolorizivane dokaze o tome šta sve posjeduje u svom vlasništvu. Ako krenemo od samog voznog parka kojeg posjeduje naš gradonačelnik, naićemo na vrtoglave cifre od nekoliko stotina hiljada maraka.


Da li je gradonačelnik na skup donio plan i sliku raskošne vile u kojoj živi ili se i dalje vodi da se tu radi zapravo o njivi? Odakle gradonačelniku Stanivukoviću toliki novac s obzirom da nema dana radnog staža, nezavršen fakultet, a pri tom funkciju gradonačelnika obavlja pro bono?


Da je ovaj sramni skup prerastao u totalnu blamažu pokazuje još jedan od govornika koji je juče lažno moralisao uz Stanivukovića, a radi se o zamjeniku predsjednika SDS-a Milanu Radoviću, koji je govorio da će se boriti za "pravedan sistem" i da ne treba manipulisati narodom, da bi potom i sam učestvovao u jednom primjeru manipulisanja


Podsjećanja radi, Milan Radović je bivši vlasnik „Nove banke“, koji kao ni Stanivuković ne govori o svom poslovanju, za koje se vezuju mnoge malverzacije. Radović na skupu nije imao u planu govoriti o tome kako je ostvario transfer kupovine banke i kako je „svojim partnerima dao kredite, a oni poslije kupili akcije te banke“.


Stanivukovićev govornik nije slučajan izbor, jer i jedan i drugi dijele istu naklonost prema Sarajevu. Jedan gradi „prijateljske odnose“, a drugi zgrade od nekoliko miliona maraka. Radoviću zasigurno treba još novca iz Republike Srpske kako bi gradio po Sarajevu, a sve to da bi tamo kupio svoj položaj, eventualno mjesto u nekom budućem Savjetu ministara, pa tako uz Stanivukovića traži dovoljno dupok džep koji će ispuniti njegove želje dok on okupljenom narodu drži lekcije o moralu...


Da je Stanivuković spreman na sve, dokazao je jučerašnji debakl koji je održan ispred zgrade RTRS-a. Na ovaj nastup, Stanivuković je doveo tajkuna Radovića, koji ne krije svoju naklonost prema Sarajevu, a sutra možemo očekivati kako će gradonačelnik Banjaluke dovesti nekog direktno iz Sarajeva da građanima Banjaluke govori kako trebaju da žive, jer je zbog gosta iz Sarajeva i zastavu Srpske sklanjao, pa mu može dati i ovlasti da koordiniše kako Banjaluka i njeni građani trebaju živjeti.


bottom of page