top of page

Srpsku i u budućnosti očekuju različiti izazovi

Povodom 30 godina postojanja Republike Srpske, u Banjaluci se održava naučni skup o temi "Iskustva prošlosti - izazovi budućnosti". I 1992. i 2022. naša Republika izložena je prtiscima sa Zapada, ali uprkos tome, naša Srpska prkosno se drži - poručili su izlagači ovog skupa.



Kao i prije trideset godina, namjere, metodologije i pritisci velikih sila - prema našoj Republici isti su i danas, pojašnjava Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića. Pošto je Darko bio lični prevodilac generala Ratka Mladića - američkim, manipulativnim namjerama, često je, kaže, i sam svjedočio.


- Budući da sam bio lični prevodilac mom ocu na pregovorima na sarajevskom aerodromu, kada je bila operacija "Lukavac 93" kada smo izašli na Igman i skoro završili rat, svjedok sam da je američka prevodilačka ekipa pokušala u prevodu da izmanipuliše već usaglašen ugovor, te je izbacila ključne rečenice u engleskoj verziji teksta koji se potpisivao - rekao je Mladić.


On je napomenuo da je to samo jedan detalj koji pokazuje kako se određene velike sile služe istim metodologijama i prevarama.


Po završetku rata i nastanka Republike Srpske - na "scenu" je stupio Haški tribunal, koji je imao samo jedan zadatak - Srbima suditi bez pravnih načela, tvrde stručnjaci.


Uprkos svim udarima i izazovima - Srpska nije pokleknula! Prkosno se držala i opstajala.


- Ključna stvar je da Republike Srpska pokaže svoj duh, koji je srpski narod imao 1992. i tih ratnih godina i da pod svaku cijenu zadržimo slogu i jedinstvo, kada je riječ o glavnim i ključnim nacionalnim pitanjima - rekao je profesor istorije Goran Latinović.


Upravo je jedinstvo ključ za opasnosti i iskušenja, koja očekuju Srpsku u bliskoj budućnosti, upozoravaju stručnjaci za međunarodne odnose. Opasnosti, pojašnjavaju, pokrenute su nakon izbornog debakla opozicije.


Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da je široka lepeza geopolitičkih sredstava za destabilizaciju nepodobnih režima i autohtonih političkih lidera, kao što je međunarodni terorizam, ali i obojene revolucije.


- Naravno da su i mladi meta prema kojoj ribari ljudskih duša najviše streme i moramo zato raditi sa njima, sprečavati zloupotrebu društvenih mreža i svih onih iskušenja, koje je, pored ogromne dobrobiti, donio internet - rekao je Ćeranić.


Naučni skup 30 godina Republike Srpske okupio je 17 stručnjaka iz oblasti: istorije, politikologije, prava, demografije, ekonomije, bezbjednosnih nauka, filologije i filozofije.

bottom of page