top of page

Srpska odlučna da brani svoje interese, opozicija neodlučna

Republika Srpska je odlučna da obrani svoje interese. Poruka je to nakon potpisivanja zajedničkog dokumenta o daljem djelovanju predstavnika Srpske u institucijama BiH.



Većina od 21. zaključka odnosi se na jačanje ranije utvrđenih nadležnosti Republike Srpske u skladu sa Dejtosnkim sporazumom, poručuje predsjednik Milorad Dodik.


Ta ovlašćenja godinama su narušavali bivši visoki predstavnici, neki koji to ni nisu, a naročito Ustavni sud BiH.


"To znači da će Narodna skupština pozvati sudiju Ustavnog suda da podnese ostavku na to mjesto. Pored činjenice da drugi sudija nije ni imenovan, to znači da Srbi neće biti u Ustavnom sudu, i time delegitimisati Ustavni sud BiH da može da odlučuje", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.


Opozicija izostala sa sastanka


Na sastanak se nisu odazvale opozicione stranke.


Predstavnik PDP-a se pojavio u Narodnoj skupštini, ali na sastanak nije došao.


SDS-ov Milan Miličević iz sjedišta stranke u Banjaluci sada priča potpuno drugačiju priču od one sa sastanka u petak.


"Radi se o takvom dokumentu koji nijedan amandman ne može da dovede u neki normalan red i da ga vrati na temu koja jeste tema prouzrokovana izjavom bošnjačkih partija o državnoj imovini", kaže Milan Miličević, predsjednik SDS-a.


"Zašto danas nismo otišli nas sastanak da kažemo šta mislimo o izjavi? Pa zato što je ovaj ponuđeni dokument zaista neprihvatljiv i što imamo toliko primjedbi da ga je nemoguće popraviti", poručio je Nenad Vuković, potpredsjednik predsjednika PDP-a.


Predsjednik Narodne skupšptine Nenad Stavandić kaže da su bili otvoreni za sve sugestije, i poslali doklument svim partijama.


"Kad se brani Republika Srpska nema obrazloženja, ili je braniš ili je ne braniš. I onaj ko hoće da je brani on nađe način, a onaj ko neće, on nađe izgovor", ističe Nenad Stevandić.


Predsjednik Republike podsjetio je da je lider SDS-a Milan Miličević u petak rekao da je doukument odličan i da daje prostora za opoziciono djelovanje.


"U međuvremenu su se desila zvanja iz BN televizije i nekih drugih centara moći iz Sarajeva i zato ne vidimo SDS danas ovdje. Očigledno je da SDS-om vlada PDP koji je kod stranaca odlučio da SDS izvuče iz ove priče", dodao je Dodik.


Bez obzira na sve, ovaj plan je i dalje dostupan svima, i svi koji žele, mogu da se uključe u zaštitu Republike Srspke, kaže Dodik. Došlo je vrijeme da se ospori štetno djelovanje stranog uticaja, međutim poziv na dijalog uvijek ostaje, ukoliko se uvažava položaj Republike Srpske definisan Dejtonskim sporazumom.



bottom of page