top of page

"Srpska dobila neprijatelja u Obavještajnoj službi BiH"

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske i predsjedavajući Savjeta za ustavni poredak Srpske Siniša Karan gostujući u emisiji ATV-a "Imate riječ" poručio je da je najveći udar na naš bezbjednosni sistem bilo izopštavanje obavještajne službe Srpske.



"Ne samo u smislu što je nemamo, nego zato što smo u Obavještajnoj službi BiH dobili protivnika Republike Srpske. Oni se bore protiv Srpske", smatra Karan.


On dodaje da je OBA van parlamentarneog nadzora.


"Oni informacije treba da dostavljaju svim onim nosiocima funkcija na svim nivoima a nikada ih nisu dostavili predsjedniku Srpske, ni predsjednicima Narodne Skupštine i Vlade", napominje Karan.


Karan kaže da OBA smatra da je dio vanjske politike koja odgovara SDA zapravo njima uputa ko je protiv a ko je za BiH.


"Najveći problem u BiH je kada se stave na stranu uglavnom bošnjačke političke elite zato je važno ko je na čelu te institucije", rekao je Karan.


Karan poručuje da se mora voditi računa da kadrovi iz Srpske zauzmu sve pozicije koje su im pripale po ustavnoj podjeli iz 1991. godine.


"Na nivou BiH nema opozcije. Nebitno gdje rade kadrovi iz Srpske i kojoj partiji pripadaju oni su partija Srpske na nivou BiH. To je problem opozicije", naglasio je Karan.


Karan je rekao da je tokom proteklih godina bilo mnogo bezbjednosnih izazova u Republici Srpskoj na koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske dobro odgovorilo.


"MUP Srpske je uradio nekoliko sjajnih svtvari. Recimo podmlađivanje kadrova MUP-a. Milina je vidjeti te mlade momke. To je jedna velika stvar. Takođe opremanje, posebnih jedinica, potom obuka. Obuka mora biti stalna, svakodnevna", rekao je Karan.


Karan je naglasio da je odabir pripadnika u redove MUP-a jako bitan.


"Morate imati psihofizički zdrave osobe i mehanizme unutrašnje kontrole. Ne cijeni se neko društvo sa pozitivnog ili negativnog apsekta po tome da li se događaju ili ne negativne stvari, svuda se događaju, nego koliko imate snage i kapaciteta da ih riješite", poručuje Karan.


Karan je pojasnio da bezbjednosna situacija može biti narušena i politički, te raznim drugim krizama. On smatra da je to širok pojam i veliki broj ljudi je zadužen za bezbjednost i uključujući i političare.


"Ukoliko vi kažete 'Idem da mitingujem pred RTRS' to je vjerovatno legitimno pravo. Ali ako kažete 'Idemo na televiziju RTRS' vi direkto ugrožavate i ustavni poredak i tada ste u krivičnom djelu a ne u politici. Sve ono što pređe u rušilačko nema više politike, ušli ste u krivičnu sferu", poručuje Karan.


Karan smatra da svaka kriza, ma gdje u svijetu da se odvija, reflektuje na sve države u svijetu.


Kad je riječ o krizi na Kosovu i Metohiji Karan smatra da je to pitanje koje jako dugo tinja na ovim prostorima.


"Pogotovo u BiH jer tri naroda i dva entiteta imaju drugačiji otklon prema kosovskoj krizi. To je dodatni element moguće nestabilnosti i tog pitanja na našim prostorima. Ovdje se ta refleksija multiplicira najmanje tri puta jer imao potpuno različite stavove prema toj krizi", napominje Karan.


Karan je poručio da je dobro što se čine svi diplomatski napori da se kosovska kriza riješi na taj način.


"Mislim da predsjednik Vučić i Srbija,a i Dodik je pružio podrušku, sve čine da se sačuva mir. Mir nema cijenu", kaže Karan.



bottom of page