top of page

Sin generala Talića: Priznanje znak da Banjaluka i građani Srpske ne zaboravljaju značaj njegovog djela

Ključ grada Banjaluka, sa Poveljom “Počasni građanin grada Banjaluke” posthumno će ove godine dobiti i general Momir Talić, a njegov sin Momir Talić kaže da je to veliko priznanje, kako za generala, tako i za njegovu porodicu.



"To je veliko priznanje, prije svega generala a zatim i za porodicu. To je jedan znak da ni grad Banjaluka, koji je on toliko volio, a ni građani Republike Srpske ne zaboravljaju koliki je značaj njegovog djela i svega onoga što je uradio za Republiku Srpsku“, izjavio je Talić za ATV.


Rekao je da je to velika čast, i dodao da će on preuzeti priznanje na Akademiji povodom Dana grada, koja će se večeras održati u Dvorani „Borik“ sa početkom u 19 časova.

Govoreći o inicijativi da jedna od gradskih ulica u Banjaluci ponese ime po generalu Momiru Taliću, njegov sin je to pozdravio.


„Pozdravljam inicijativu da se jedna ulica u Banjaluci nazove po generalu a u kom pravcu će se to razvijati, to ćemo vidjeti u bliskoj budućnosti“, rekao je Talić.


Odbornici Skupštine grada odlučili su da najviše priznanje, povodom Dana grada, Ključ grada bude dod‌jeljen posthumno generalu Momiru Taliću, te aktuelnom mandataru Vlade Srbije Milošu Vučeviću i ministru inostranih poslova u Vladi Srbije Ivici Dačiću.

General Momir Talić rođen je 15. jula 1942. godine u Piskavici. Prošao je sve vojne škole i komandne dužnosti da bi ga ratna događanja zadesila na teritoriji Republike Srpske.

Talić je 26. jula 1991. godine imenovan na dužnost načelnika štaba Petog korpusa tadašnje JNA koji je kasnije prerastao u Prvi krajiški korpus.


Odlikovan je Ordenom Nemanjića, najvećim vojnim odlikovanjem Republike Srpske uz posebno isticanje za akciju “Koridor” kojom je probijen koridor kroz Posavinu čime je spojena Krajina sa ostatkom Republike Srpske i Srbijom.


Preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 28. maja 2003. godine.

bottom of page