Sankcije ATV-u: Demokratska Amerika donijela mrak u BiH

Direktno miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje. Tako sankcije SAD-a upućene ATV-u ocjenjuju diplomate. Ovo je, kažu, napad na slobodu govora, izražavanja i mišljenja.Sankcije su, poručuje ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji, neopravdano zadiranje u tuđe dvorište.


"Amerika kao zemlja demokratije i na koju se oni stalno pozivaju, ta ista zemlja uvodi medijski mrak u BiH. Svako od građana u svojim rukama ima daljinski upravljač i ima tu slobodu da bira koji kanal žele da gledaju. Naravno da oni nemaju ni jedan jedini dokaz o povezanosti srpskog člana predsjedništva gospodina Dodika i ATV-a, da imaju mi bi to do sad već vidjeli", kaže Dragan Jaćimović, ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji.


Spoljna politika i diplomatija SAD-a se zadnjih decenija oslanja na mehanizam prisile, prijetnji i sankcija, poruka je iz Mađarske. To je, kaže ambasador BiH u Budimpešti, ostatak starog unipolarnog svjetskog poretka koji više ne postoji, a SAD s tim ne mogu da se pomire.


"I to opet dolazi od SAD koje su vijekovima ubjeđivale svijet da su upravo oni svetionik slobode i ljudskih prava, među kojima sloboda medija i pravo na mišljenje i izražavanja misšljenja imaju visoko mjesto. Očito stavovi io slobodi koji promovišu SAD imaju deklarativnu težinu koja se popotrebi koriguje", kaže Biljana Gutić Bjelica, ambasador BiH u Mađarskoj.


Amerikanci su uveli sankcije ATV-u jer nemaju uticaja na uređivačku politiku, smatra struka. To je, kaže Aleksandar Zobenica, standardni američki jeftini trik.


"Oni imaju jasan plan da putem svojih medija koje kontrolišu u BiH i Republici Srpskoj putem svojih ljudi u političkim organizacijama, njih dovedu na vlast kako bi sproveli politiku unitarne BiH", kaže Aleksandar Zobenica, stručnjak za politički marketing.


ATV se našla na listi sankcija SAD-a zbog navodne korupcije i povezanosti sa Miloradom Dodikom. I dalje čekamo dokaze o tome. Sankcije gledamo kao priznanje za naš dosadašnji rad i kao obavezu da moramo pokazati da se istina ne može cenzurisati.