top of page

Ruska Gazeta: Kusturica na masovnom skupu istupio u znak podrške Miloradu Dodiku (VIDEO)

U Banjaluci je sinoć održan skup pod nazivom "Otadžbina zove". Oko 50.000 građana okupilo se u znak podrške novoizabranom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kojem Zapad, uz pomoć Centralne izborne komisije pod kontrolom BiH, pokušava nezakonito oduzeti zasluženu pobjedu, piše Ruska Gazeta.



Priustvovao je i svjetski poznati reditelj Emir Kusturica da podrži svog prijatelja i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).


Kusturica je istupio u znak podrške Dodiku, piše Ruska Gazeta.


- Ovdje smo da spriječimo ono što je zahvatilo Evropu od 90-ih i pomelo tradiciju, porodicu i sve što moramo da zaštitimo da bismo opstali. Ljudi mi kažu da nikada nije bilo toliko svjetla u jednom mjesto. Ovo da ne pokradu građanske izbore, sve to miriše na državni udar. Dovodi se u pitanje sve što su branili Milorad Dodik i njegova ekipa. Nećemo dozvoliti smjenu Milorada Dodika sa funkcije vođe naroda - poručio je Kusturica.




Ruska Gazeta podsjeća da su 2. oktobra u BiH održani Opšti izbori na kojima je odlučena i sudbina novog predsjednika Republike Srpske.


Pobjedu u borbi za ovu funkciju odnio je patriotski srpski političar Milorad Dodik


-Ovo, naravno, nije dobro sjelo Amerikancima i opoziciji u Srpskoj pod kontrolom Zapada. Organizovani su protesti i CIK-u je zatraženo ponovno brojanje. Kao rezultat toga, pod pritiskom Anglosaksonaca i Nijemaca, lokalna Centralna izborna komisija poduzela je ovaj neviđeni provokativni korak, umnožavajući eskalaciju tenzija u BiH - navodi se u tekstu Ruske Gazete.


U međuvremenu, Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja situacije u BiH i razvoj novog sukoba u Evropi ne odgovara ničijim interesima, ističu u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova.


Istovremeno, balkanski eksperti upozoravaju da su Sjedinjene Države spremne otvoriti "drugi front" protiv Rusije na Balkanu.


Istovremeno, posebno poštovanje zaslužuje principijelna nepokolebljiva pozicija predsjednika SNSD-a. Tako je političar u emisiji beogradskog TV kanala "Blic" kategorički odbio da Rusiju nazove agresorom, na šta ga je gurnuo TV voditelj, prenosi Telegram kanal "Serbski vestnik".


Izvor: RTRS

bottom of page