top of page

Republika Srpska ne prihvata imenovanje Šmita

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

„Ta persona koju su oni navodno imenovali za svog visokog predstavnika, neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti ime, niti bilo kakve njegove ingerencije“, izjavio je Dodik.


Dodik je rekao da je Savjet za provođenje mira blefirajući nešto navodno imenovao, ocijenivši da je riječ o neproceduralnom imenovanju na bazi ignorisanja.


On je naglasio da je PIK samoizabrana nepostojeća organizacija samozvanih ambasadora koja formalno gledano ne postoji nijednim aktom, nema svoju unutrašnju organizaciju, niti unutrašnje postojanje i što je najvažnije uopšte nije dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne pominje se ni u jednom njegovom dijelu.


Uprkos svemu tome, istakao je Dodik, PIK je sebi neovlašteno na kriminalan način pribavio pravo da odlučuje o mnogim stvarima kako u prošlosti tako i sada ignorišući Aneks 10 koji je uspostavio visokog predstavnika. Dodik je ukazao da ne postoji nijedan međunarodni dokument koji tretira visokog predstavnika osim Aneksa 10 koji je potpisalo pet subjekata - Republika Srpska, FBiH, Srbija, Hrvatska i tadašnja BiH, a sadašnji zajednički nivo, te da u tom pogledu niko nema pravo da se bavi tim pitanjem osim strana potpisnica.


„Onima koji to rade, koji su samozvani i koji ponovo blefiraju i hoće da nam nametnu priču o visokom predstavniku iza kojeg navodno stoji Njemačka, i sada mi ovdje treba kao da se prepadnemo i kažemo uredu je, možemo samo da poručimo da nisu upravu i da nije uredu. Vi blefirate i petljate i sve ono što treba da im kažemo, reći ćemo narednih dana“, rekao je Dodik.


On je poručio da može da dođe ko god hoće u BiH, da provodi silu, učini bilo šta, ali da

Republika Srpska i njena aktuelna vlast neće pristati na takvu blamažu i blefiranje

međunarodnog faktora, jer oni nisu imali pravo da imenuju visokog predstavnika.

bottom of page