top of page

Prevoznici traže hitan sastanak: Ako Stanivuković ne reaguje, od sutra skuplje autobuske karte

Prevoznici su naručili karte sa novim cijenama i ukoliko se administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića ne obaveže da će pokriti njihovo poskupljenje, to će na sebe morati preuzeti Banjalučani.



Tako se može rezimirati aktuelna situacija koja se odnosi na javni prevoz u gradu na Vrbasu.


Prodaja mjesečnih karata za jun treba da počne 25. maja, a prevoznici još nisu sigurni po kojim iznosima će ih prodavati građanima. Kažu da su tražili hitan sastanak s predstavnicima Grada kako bi to pitanje razjasnili, ali za sada od toga nema ništa.


– Da bi ispoštovali odluku koju je usvojila Skupština grada mi moramo do 25. maja da potpišemo ugovor o subvencionisanju cijena karata s Gradom. S obzirom da je gradonačelnik najavio da nema dovoljno novca, mi sada čekamo da nam se objasni na koji način da radimo. U svakom slučaju, mi smo naručili karte s novim cijenama. Na njima moraju biti istaknute nove cijene, jer državi plaćamo puni PDV na cijenu koja je iskazana na karti – rekao je direktor preduzeća “Autoprevoz”, Dejan Mijić.


Koliko će plaćati građani?


Kaže da u ovom momentu ostaje nerazješnjeno ključno pitanje – koliko će prevoznici naplaćivati karte građanima.


– Ako na primjer danas potpišemo ugovor, mi ćemo ih prodavati po starim cijenama. Razliku ćemo fakturisati Gradu, a ugovor je jedina garancija da će nam Grad platiti tu razliku. Taj proces bi trebao ići po istom principu kao i s penzionerskim mjesečnim kartama, koje Grad već subvencioniše. Na kartama je istaknut puni iznos, mi građanima naplatimo umanjeni iznos po dogovoru s Gradom, a tu razliku nama isplate iz gradske kase – objasnio je Mijić.


Ako do sutra ne potpišu ugovor s Gradom, da će oni subvencionisati razliku u cijeni, Mijić navodi da nemaju puno izbora već da će morati da naplaćuju karte u javnom prevozu u skladu sa “usvojenim ekonomskim cjenovnikom”.


Tragom ovih informacija obratili smo se Gradskoj upravi. Informacije koje stižu ne pokazuju da bi uskoro moglo doći do potpisivanja ugovora koji bi garantovao da će Grad na sebe preuzeti poskupljenje karata u javnom prevozu, kako je izglasala Skupština.


“Nema sredstava u budžetu”


Gradski menadžer Bojan Kresojević je rekao da aktuelna administracija stoji pri ranijem stavu, a to je da nema dovoljno sredstava da pokrije amandmane koje je uložio SNSD.

bottom of page