top of page

Prepoznatljiv sarajevski stav gošća banjalučke bezličnosti




Nakon izjava gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić o Rezoluciji o Srebrenici, presudi Ratku Mladiću i poruka svojstvenih za mjesto iz kojeg dolazi, biće gošća Draška Stanivukovića u Banjaluci.


Trenutak uzavrele političke situacije, naročito nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Crnoj Gori, Benjamina Karić je još zagrijala svojim izjavama.


Mladi politički kadar koji je predstavljen kao osvježenje na političkoj sceni, ipak sve češće nastupa sa prepoznatljivom SDA retorikom.


Presuda generalnu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću praćena je u sarajevskoj Vijećnici, gdje se prisutnima obratila i Benjamina Karić.


"U prilikama kao danas, kada nam svima stoji knedla u grlu, čast i obaveza je pozdraviti porodice žrtava. Dragi moji Bosanci i Hercegovci, neka bude pravda pa makar i svijet propao", rekla je Karić, a nakon presudu Mladiću podržala je aplauzom.


Uoči dolaska u Banjaluku, gradonačelnik Sarajeva je poručila:


"Stav Federacije i ljudi iz Sarajeva je drugačiji po pitanju Rezolucije koju je usvojila Crna Gora, ali smatram da uprkos svemu trebamo mi i mlađe generacije, nove generacije, pokušati skupiti snage i naći neke zajedničke teme. O kulturi, sportu i temama koje nas mogu povezati", rekla je Karić.


Za gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića teško je reći da ima stav. Mišljenja mijenja u zavisnosti od televizije na kojoj nastupa. Ako se za stavove ne zna, poznato je njegovo neznanje. Voditelj Senad Hadžifejzović u svojoj emisiji učio ga je o zločinu nad Srbima za vrijeme NDH-a. Tako se može prepostaviti da Stanivuković ne zna ni šta misli Benjamina Karić, ni šta misli Sarajevo.


Malo je onih Srba koji sa svojim stavovima, prepoznatljivim za građane Republike Srpske mogu da borave u Sarajevu. Zapravo i nema ih. Oni koji su mislili drugačije, Sarajevo nisu vidjeli od početka devedesetih. Igrom slučaja, Srbi.

bottom of page