top of page

Predložen pritvor Banjalučaninu osumnjičenom za pokušaj ubistva

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka predložilo je pritvor za Marka Praštala (27) iz Banjaluke osumnjičenog za pokušaj ubistva, nakon što je pucao iz pištolja na automobil u užem centru Banjaluke.



Naime, 17. marta ove godine oko 16,20 časova, u Ulici Aleja Svetog Save je vozio svoj mercedes i nakon što je primijetio K.D. u njegovom vozilu, sa kojim se mimoilazio, izašao je iz svog mercedesa naoružan pištoljem, za kojeg nije imao oružni list, niti dozvolu za držanje, te pokušao ubiti K.D. ispalivši više hitaca u pravcu zadnjeg kraja njegovog vozila. Nakon toga su se osumnjičeni i oštećeni svojim vozilima udaljili sa lica mjesta.


„Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo, te iz razloga vanrednih okolnosti jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela i što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda-uznemirenju javnosti, shodno članu 197. stav 1. tačka v. i g. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske“, saošteno je iz Okružnog javnog tužuilaštva.


Prijedlog za pritvor je određen postojanja osnovane sumnje da je Praštalo počinio krivično djelo Ubistvo u pokušaju iz člana 124. stav 1. u vezi sa članom 22. КZ RS u sticaju sa krivičnim djelom Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 361. stav 4. Кrivičnog zakonika Republike Srpske.


O prijedlogu za određivanje mjere pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci.

bottom of page