top of page

Počast žrtvama fašizma: Položeni vijenci i cvijeće na spomenik u Banjaluci

U Banjaluci su, u okviru obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, položeni vijenci i cvijeće na spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.



U ime institucija Republike Srpske vijenac je položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u pratnji srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Vijenac je položio i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, te ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.

 

Cvijeće na spomenik položili su i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, delegacija SUBNOR Republike Srpske, delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, te predstavnici Vlade Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, te preživjeli jasenovački logoraši i građani i potomci.

 

Prije polaganja vijenaca upriličen je tradicionalni marš “Besmrtnog puka”.

 

Učesnici marša su se kretali od Parka Petar Kočić do Trga palih boraca, te nosili fotografije svojih predaka, učesnika borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

 

Bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

bottom of page