top of page

Pojedeni, pa naručeni: I sitni kolači u Gradskoj upravi nabavljeni mimo rokova

Sitni kolači u banjalučku Gradsku upravu vjerovatno su stigli na vrijeme i na vrijeme pojedeni, iako su nabavljeni sa zakašnjenjem.




Ta nelogičnost moguća je zahvaljujući odluci o „Nabavci stinih kolača povodom Dana grada“, koja je donesena 14. maja, pet dana nakon posljednje manifestacije – piknika na mjestu novog gradskog parka i 23 dana nakon centralne proslave.


Posao vrijedan 1.872 KM i ovog puta sklopljen je direktnim sporazumom, a jedini, pa samim tim i najpovoljniji ponuđač, bilo je preduzeće „Laterna“ Marica Šmitran s.p. Laktaši.


Zakon o javnim nabavkama propisuje da se sve nabavke koje ne prelaze iznos od 6.000 KM bez PDV-a, mogu ugovarati direktno sa jednim ponuđačem kojeg izabere ustanova, ali ne poznaje mogućnost naknadnog provođenja javnih nabavki.


„To je, prema važećim propisima, krivično djelo, jer ne postoji nijedan modalitet na osnovu kojeg se javna nabavka može raspisati nakon završenog posla, bilo da je to nabavka sa javnim obavještenjem ili direktni sporazum“, objasnio je još ranije za BL portal član predsjedništva Udruženja Tender, Rajko Kecman, a nakon što je Gradska uprava na identičan način zaključila posao nabavke video produkcije za proslavu Dana grada.


Taj posao vrijedan 7.020 KM, takođe je zaključen direktnim sporazumom i uz nabavku provedenu dvadeset i kusur dana kasnije.


Odgovor na pitanje zbog čega je ta nabavka provedena sa zakašnjenjem iz Gradske uprave nije stigao ni nakon 18 dana, a do zaključenja ovog teksta nije stiglo ni objašnjenje za kašnjenje u nabavci sitnih kolača.



Izvor: blportal

bottom of page