top of page

Podrška istorijskom jedinstvu protiv Inckove odluke


Na inicijativu Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva /IPPD/ - odjeljenje Republika Srpska, nekoliko srpskih nevladinih organizacija iz Banjaluke i Beograda pružilo je snažnu podršku iskazanom istorijskom jedinstvu srpskih političara u Srpskoj kada je riječ o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Incka.



U saopštenju IPPD-a se navodi da su jednoglasno donošenje zakona o neprimjenjivanju te odluke i usvajanje Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Srpske, u kojem su predviđene kazne sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Srpske, svjedočanstvo iskrene opredeljenosti srpskih političara da po svaku cijenu brane interese srpskog naroda.


"Nevladine patriotske organizacije podržavaju napore srpskih parlamentarnih stranaka na putu očuvanja nacionalnog interesa i institucija Srpske za koje je od ključne važnosti bilo postizanje jedinstva i usklađivanje stavova. Takvo jedinstvo je neophodno kako bi se sprečilo etiketiranje Srpske da je genocidna tvorevina, a njen narod da je onaj koji čini genocid", navodi se u saopštenju.


Ističe se da je jedinstvo od istorijske važnosti za budućnost Republike Srpske i Srba.


Rukovodilac IPPD Republika Srpska Miladin Mitrović izjavio je da postignuto jedinstvo šalje ohrabrujuću poruku cijelom srpskom narodu, kao i jasne signale međunarodnoj zajednici da će se protiv agresivnog nametanja samovolje visokog predstavnika boriti u svom punom kapacitetu.


"Jedinstvo i sabornost zalog su opstanka našega naroda i očuvanja Srpske", poručuje Mitrović.


Saopštenje još potpisuju organizacije - SNP Izbor je naš - Banjaluka, Udruženje "Zavet srpskoruski" Beograd, Rusko sabranje u Srbiji Beograd i Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" Beograd.


Narodna skupštine Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici u Banjaluci po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

bottom of page