top of page

Plaćeni statisti - Stanivukovićeva podrška (VIDEO)


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković svoje statiste naziva aktivistima koji ga podržavaju i vjerno prate. Očigledno su dnevnice za poziranje male pa se Stanivuković bori s nedostatkom statista.



Stanivukovićev „aktivista“ je mještanin Bratunca, Derviša, Zalužana, Paprikovca, Česme i još mnogih drugih naselja u Banjaluci.


Statista je napredovao od člana Izbornog štaba GO PDP-a Banja Luka i dobio glavnu ulogu u Stanivukovićevom izbornom spotu.


Stanivuković je za vrijeme predizborne kampanje najavljivao reorganizaciju Gradske uprave, sa ciljem smanjenja zaposlenih, kako bi došao do uštede u budžetu, te ukidanje pozicija gdje su angažovani savjetnici i koordinatori.



Stanivukovićeva obećanja su se obila o glavu samo onima koji nisu njegove pristalice, kao što su dugogodišnji članovi SNSD-a, koji su pretrpili mobing u Gradskoj upravi, a s druge strane su zaposleni i savjetnici i koordinatori za društvene mreže i prikupljeni statisti za gradonačelnikove mitinge.


„Prepolovićemo broj političara koji primaju platu u Gradu i smanjiti funkcionerske plate – počev od gradonačelnika. Plate političara neće prelaziti dvije prosječne plate u realnom sektoru, a njihov rast će biti moguć samo kada poraste prosječna plata prodavcima, frizerima, ugostiteljima… Sredstva ušteđena na taj način će biti ulagana u nova radna mjesta“, tvrdio je Stanivuković za vrijeme političke kampanje, dok je govorio kako će obavljati funkciju gradonačelnika pro bono.


Stanivukovićev „besplatni“ rad iznosi 5.000 KM koje se svakog mjeseca redovno uplaćuju, iako je tokom predizborne kampanje obećavao da neće primati ni marku i da će raditi „pro bono“. Takođe, nije se obistinila ni njegova predizborna najava o tome da će smanjiti funkcionerske naknade, s obzirom na to da nijednom gradskom funkcioneru, među njima i Stanivukovićevim savjetnicima, plata nije umanjena ni za jednu marku.


"Za svaki plan imamo jasno precizirane troškove i načine kako obezbijediti sredstva. Više nas je koji hoćemo Gradsku upravu koja radi po zakonu i tako štedi novac građana, nego onih koji žele upravu koja radi po zakonima kumova, sinova, bratića i još nekolicine drugara", rekao je Stanivuković, koji dijeli radna mjesta šakom i kapom za izmišljene radne funkcije.


Do sada, Stanivuković je zaposlio devet savjetnika, i to: dva savjetnika za pravna pitanja – Željka Travara i Nenada Baroša, Božanu Šljivar, savjetnicu za finansije, Miladu Šukalo, savjetnicu za društvene djelatnosti, Tanju Vukomanović, savjetnicu za medije, Svjetlanu Prole, savjetnicu za gradsku estetiku i arhitekturu, Valentinu Aničić, savjetnicu za ekonomska pitanja, Maju Miljević, savjetnicu za privlačenje investitora, te Mirnu Savić Banjac, savjetnicu za kulturu i socijalnu politiku.


Čekamo da gradonačelnik uposli i savjetnicu za stajling i estetiku... Opšte je poznata činjenica kako naš gradonačelnik pomno ulaže u svaki kadar, pa je s toga i red da ima nekoga ko će paziti da li mu se kragna na košulji zgužvala...


Stanivuković, koji je, po preuzimanju funkcije, najavljivao milionske uštede i smanjenje broja nezaposlenih, u stvarnosti je potpuno obrnuo ploču i na gradski budžet natovario cijelu četa od nevjerovatnih devet savjetnika, po čemu je ubjedljivi rekorder među gradonačelnicima u cijeloj BiH!


Gradonačelnik Banjaluke je jednom prilikom prozvao i Mlade socijaldemokrate, kao i predsjednika ove stranke, Milorada Dodika kako na promotivne spotove troše ogromne svote novca, bez ikakvih dokaza. Stanivuković se od početka svoje izborne kampanje pa sve do sada nikada nije osvrnuo i izračunao koliko je on novca izdvojio snimajući promotivne spotove i fotografisanje, a koji su visokog kvaliteta.


Pored mnogobrojnih savjetnika, mladom gradonačelniku je prijeko potreban i fotograf, ali, ispostavilo se da mu je jedan malo. Kako saznajemo, pored postojećeg, angažovao je još jednog i nabavio mu je profesionalnu opremu koja je građane najvećeg grada u Srpskoj koštala 4.617KM.



Ako u obzir uzmemo da je Stanivukoviću lična promocija najvažniji segment rada u Gradskoj upravi, i samo je je pitanje vremena kada će angažovati i još jednog fotografa da ga prati, fotografiše i stvara privid da se nešto, ipak, radi.


Koliko Stanivuković plaća sopstvene statiste da mu statiraju u kadrovima dok on glumi vještog političara i zabrinutog gradonačelnika?


Očekujemo da će gradonačelnik Stanivuković uskoro raspisati i audiciju kako bi okupio što veći broj „aktivista“ koji su spremni mijenjati uloge iz epizode u epizodu Stanivukovićevih hronika.

bottom of page