Petković: Proslavljanje 25. novembra - provokacija

Pravnik Milan Petković ocijenio je da proslavljanje 25. novembra, tzv. dana državnosti u jednom dijelu BiH i njenih institucija, predstavlja provokaciju.Petković je rekao Srni da prijem, koji tim povodom organizuju bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić, predstavlja zloupotrebu institucija, imajući u vidu da na nivou BiH nema zakona o praznicima.


"Ono što je još opasnije jeste stalno podrivanje mržnje, sukoba i netrpeljivosti", istakao je Petković, koji će biti poslanik u parlamentu BiH.


On smatra da praznik u BiH treba da bude dan oko kojeg mogu da se okupe svi narodi, a to je 21. novembar – dan kada je prije 27 godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum i završen strašni oružani sukob.


Petković je dodao da u Sarajevo ide sa dozom optimizma da će biti moguće donijeti dobre zakone, pa i zakon koji se odnosi na praznike.


"Treba da nađemo neko zrno oko kojeg ćemo se svi okupiti, a ne koje će biti zrno razdora", zaključio je Petković.


Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.


Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH. Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.