top of page

Oštre kritike na "saobraćajnu revoluciju": Obradović i Amidžić upitali ko je odgovoran za KOLAPS?

Jednosmjerni saobraćaj u Banjaluci od danas je u funkciji, međutim, na ulicama vlada kolaps. Poslanik SNSD-a u NSRS Borivoj Obradović i Srđan Amidžić, nekadašnji odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka rekli su da je novo "rješenje" katastrofalno. Biciklističke staze idu u oba smjera, a ulica je jednosmjerna, biciklisti se moraju kretati uz desnu ivicu kolovoza, autobusi staju na biciklističkoj stazi, a katastrofalna je saobraćajna signalizacija što dovodi do saobraćajnog kolapsa.




Oni su javno upitali ko je osmislio ovu saobraćajnu katastrofu koja je toliko loša i ko je stručna osoba koja je radila na izradi studije jednosmjernog saobraćaja u Banjaluci.


„Ko je ta osoba, želimo da čujemo ko je zaslužan za ovaj kolaps. Koliko vidimo iz Gradske uprave se samo oglašavaju gradonačelnik i gradski menadžer koji nemaju veze sa saobraćajnom strukom. Nije mi jasno sta podrazumijeva saobraćajna revolucija“, rekao je Obradović.


On je podsjetio na riječi gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića koji je rekao da počinje velika saobraćajna revolucija uvođenjem jednosmjernog saobraćaja, a koji će, kako je smatrao Stanivuković, u značajnoj mjeri rasteretiti gužve u užem centru grada dok je s druge strane sam priznao da na ovoj relaciji gužvi nije ni bilo. Obradović je pojasnio da nove označene biciklističke staze na glavnoj ulici u centru grada koja je jednosmjerna idu u oba smjera, a po zakonu biciklisti se moraju kretati usko uz desnu ivicu kolovoza.


„Stručnjaci su upitali zašto se to radi u centru grada kada Ulica kralja Petra I Karađorđevića i Vidovdanska nisu dovoljno opterećene. On uopšte ne zna da li ovo rasterećuju ili opterećuje, ovo je katastrofalno, biciklističke staze idu u oba smjera, a ulica je jednosmjerna, biciklisti se moraju kretati uz desnu ivicu kolovoza, autobusi staju na biciklističkoj stazi, katastrofalna je saobraćajna signalizacija što će dovesti do saobraćajnog kolapsa. Trebalo se nastaviti raditi na izgradnji kružnih tokova na Istočnom i Zapadnom tranzitu, kod Gimnazije itd. Tim bi se riješio saobraćajni kolaps u Banjaluci kao i most u Docu koji gradonačelnik nije završio“, dodao je Obradović.


Srđan Amidžić je takođe pozvao stručnjake da objasne na koji način ova izmjena predstavlja iskorak u Banjaluci. On je izrazio zahvalnost pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su dali svoj doprinos i nažalost, kako kaže, moraće to da rade i u narednim danima kako u Banjaluci ne bi došlo do većih posljedica ili udesa.




„U Zakonu o bezbjednosti saobraćaja je jasno definisano da biciklističke staze ne mogu ići u kontra smjeru. Ovdje biciklistička staza ide u kontra smjeru, a zakonom je definisano da nešto tako ne može“, rekao je Amidžić.


On je dodao da je ovdje u pitanju politička prevara te da su sredstva koja su predviđena za izgradnju mosta u Docu iskorištena da se ofarbaju saobraćajnice koje nisu neophodne.


„Mi smo politički izigrani, ono što je potrebno Gradu BL jeste veći broj mostova. Bio sam u administraciji gdje je završen most u Česmi, urađen Zeleni most, most u Srpskim Toplicama, a ono što meni smeta jeste da su sredstva koja su predviđena za izgradnju mosta u Docu iskorištena da se ofarbaju ove saobraćajnice koje nisu neophodne. Isto tako nigdje u svijetu nisam vidio da imate park unutar kružne raskrsnice gdje su izduvni gasovi neko očekuju da tu dovedete dijete da sjedite i da rizikujete da vas neko udari“, rekao je Amidžić.


Pozvao je nadležne da počnu da rade most u Česmi, za koji je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva.


„Novac koji je obezbijeđen za most u naselju Dolac troše za nešto što je kružna raskrsnica. Kada je u pitanju most u naselju Česma, počnite da radite, ono što grad treba da uradi su pristupne saobraćajnice, Vlada će napraviti most, a onaj dio što je Grad preuzeo na sebe da izgradi pristupne saobraćajnice, vidjećete da neće uraditi“, zaključio je Amidžić.



Izvor: Patriote Srpske



bottom of page