top of page

Očaj samohrane majke: Kuća mi klizi u provaliju, a gradonačelnik se ne javlja

Updated: Jun 10, 2023

U banjalučkom naselju Potok, Mjesna zajednica Obilićevo, sinoć je zavladala prava kataklizma. Intenzivna kiša poput monsunskog pljuska prouzrokovala je ozbiljne probleme mještanima čije kuće su se našle na samom rubu klizišta. Građani ističu da je reakcija nadležnih izostala, a juče ih nije posjetio ni gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je boravio na radničkim igrama u Budvi, niti bilo ko iz njegovog elitnog odreda. Štab za vanredne situacije takođe nije zasjedao, iako su situacija i opasnost za mještane bili slični onima iz katastrofalnih poplava 2014. godine.



Zato je uz mještane cijelo vrijeme bio odbornik Skupštine Grada Banjaluka, Bojan Pećanac. Danas je na teren doveo predstavnike Komisije za stambeno-komunalne poslove Skupštine Grada.




Trenutno stanje infrastrukture prouzrokovano poplavama je katastrofalno. Uprkos mnogobrojnim dopisima upućenim Gradskoj upravi problemi su daleko od rješenja.





Dario Čeko iz Savjeta MZ Mejdan Obilićevo ističe da već dvije godine šalje dopise Gradskoj upravi u vezi postavljanja potpornog zida. Potrebno je izgraditi zid širine 20 metara kako bi se zaštitilo četiri do pet kuća od klizišta. Uzalud je pisao, niko mu se nikad nije javio.


"Apelujem na Gradsku upravu da uvaži naše zahtjeve jer mi znamo šta su prioriteti", rekao je Čeko.


Samohrana majka iz naselja Starčevica - Potok Mejdan, Tamara Grbić, svjedoči kako joj kuća polako klizi prema provaliji, ali pomoći nema. Očajna, traži pomoć od lokalnih vlasti.



"Kao što vidite, kuća se nalazi na rubu provalije. To je velika agonija. Ako kiša nastavi padati, kuća će završiti u jarku. Samohrana sam majka. Prije sedam, osam godina, 2014., takođe smo imali klizište, ali ovoga puta je situacija još gora. Morala sam s djetetom napustiti kuću", svjedoči ona.

bottom of page