top of page

Odnos gradske vlasti prema kulturi SKANDALOZAN: Savjet za kulturu održao ključan sastanak s Nikolom Šobotom

Savjet za kulturu Gradske organizacije SNSD-a Banjaluka održao je sjednicu sa kandidatom ove stranke za gradonačelnika Nikolom Šobotom na kojoj su dogovoreni zajednički ciljevi, a glavni zahtjev Savjeta jeste da izdvajanja za kulturu budu povećana na tri odsto gradskog budžeta.
„Ovo predstavlja enormno povećanje od preko 300%, s obzirom na to da je trenutni odnos gradske vlasti prema kulturi diskriminišući i skandalozan. U protekle tri godine za potrebe građana Banjaluke u oblasti kulture izdvaja se mizeran i nedovoljan iznos manji od jedan odsto”, saopšteno je iz Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka.


Takođe, Savjet ističe da trenutna gradska administracija nikada nije donijela akcioni plan, na koji je obavezana prema važećem strateškom dokumentu "Strategija razvoja kulture u gradu Banja Luka", koji je Skupština Grada usvojila još 2018. godine. Prema ovom planu, bilo je predviđeno godišnje povećanje sredstava za kulturu, kao i veća podrška umjetnicima i umjetničkim organizacijama.


„Međutim, pod ovom gradskom administracijom, sredstva izdvojena za kulturu su se smanjivala u posljednje četiri godine“, rekli su iz Savjeta.


Nikola Šobot, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke, istakao je da je pitanje kulture suštinsko za položaj grada i kvalitet života njegovih stanovnika, te da je presudno važno za identitet i opstanak naroda.

Comments


bottom of page