top of page

Od ukupnog broja poroda u Srpskoj, osam odsto prijevremeno rođenih beba

U Republici Srpskoj prijevremeno je rođeno oko osam odsto beba od ukupnog broja poroda, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra UKC Republike Srpske.


Iz ove zdravstvene ustanove ističu da se na UKC-u zbrinjavaju prijevremeno rođene bebe iz čitave Republike Srpske kojima je da bi preživjele neophodan multidisciplinarni pristup, koji uključuje ljekare i medicinsko osoblje različitih specijalnosti.


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, iz UKC-a napominju da je prijevremeno rođenje vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina, te da svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milion beba.


,,Cilj obilježavanja ovog međunarodnog dana je svjesnost o prijevremenom rođenju i skretanje pažnje javnosti na problem prijevremenog rođenja, odnosno rođenja prije 37. sedmice trudnoće, koje je vodeći uzrok smrti novorođenčadi i u razvijenim i nerazvijenim zemljama'', navodi se u saopštenju.


Iz UKC-a su dodali da se jedna od deset beba rodi prije vremena širom svijeta, dok se svake godine prije vremena rodi 15 miliona beba.


,,Naše `mrvice` se zbrinjavaju u Klinici za dječije bolesti UKC-a Srpske, tačnije u Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom i Odjeljenju intenzivne njege i terapije, trudnice se porađaju u Klinici za ginekologiju i akušerstvo uz dvije babice i tri ljekara ginekologa, a porod je uglavnom završen carskim rezom'', navodi se u saopštenju.


U Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom prošle godine ukupno je hospitalizovano 729 djece. Od ukupnog broja, bilo je 4.118 terminske djece, odnosno djece iznad 37 nedjelja gestacije, a prije terminske 318, što je oko osam odsto od ukupnog broja novorođenih.


,,Najmanja preživjela beba u našoj klinici je imala 490 grama, a najnezrelija beba od 24 nedjelje. U svijetu djeca 22 gestacione nedjelje se prihvataju i liječe, ali u literaturi se nađe podatak da svega šest odsto takve djece prežive sa mogućnošću povećanog rizika u daljem razvoju'', navodi se u saopštenju.


Nakon rođenja, prijevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću – respiratorni distres sindrom, otvoreni arterijski duktus koji može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju.


Neposredno nakon rođenja, prijevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog liječenja koje je veoma komplikovano i najčešće zahtijeva intenzivnu njegu. U tim okolnostima roditelji prijevremeno rođene djece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoći, krivici, anksioznosti i strahu.


Pored pomoći stručnjaka, dragocjena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” koje pruža podršku roditeljima tokom njihovog često i višemjesečnog boravka u bolnici i mjesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.


U zavisnosti od gestacijske nedjelje u kojoj su rođena, procenat prijevremeno rođene djece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto.


Najčešći problemi povezani sa prijevremenim rođenjem su kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prijevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja /sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida, mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

bottom of page