top of page

Od rebalansa budžeta Srpske, opozicionarima važnije neke druge teme

Od drugog rebalansa budžeta Republieke Srpske, opozicionarima su bile važnije neke druge teme. Diskutovali su o izborima, izbornim krađama, domaćim filmovima ali i nekretninama. O stotinama miliona maraka više u budžetu za ovu godinu, nije se mnogo raspravljalo. Opozicionari protiv nisu glasali, ali su imali nekoliko zamijerki.



“Što vi sada ovo radite, što se vama toliko žuri. To je glavno pitanje, da smo mi juče dobili materijale za današnju sjednicu. U čemu je stvar, neobično je da se materijali za drugi rebalans dobiju dan prije sjednice”, izjavio je Milan Radović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.


I dok se raspravljalo o raspodjeli sredstava, u klubu PDP-a imali su i većih briga. Najviše ih ima Jelena Trivić koja se sa izbornim porazom nikako ne miri.


“U Gimnaziji meni ukrano 240 glasova gdje su batinaši izbacili posmatrača”, rekla je poslanik PDP-a Jelena Trivić na šta joj je potpredsjednik skupštine rekao “Molim Vas da se držite dnevnog reda”, “Pa to je tema dnevnog reda”, “Nije, tema dnevnog reda je rebalans.”


Najglasniji je ponovo bio Nebojša Vukanović. Ni opomene skupšinskog rukovodstva nisu mnogo pomogle.


“Gospodine Vukanoviću opet vas upozoravam na riječik i molim vas”, “Kakav je riječnik, jesam li rekao nešto ružno?”. “Ne možete nikoga nazavti da je izvor zla.”


U Rebalansu ništa ne bi mijenjali u skupštinskoj većini. Sredstva su kažu dobro raspoređena, a od dodatnih prihoda naviše koristi imalo je stanovništvo Republike Srpske.


“Sasvim je bilo normalno da mi usvajamo ovaj drugi rebalans budžeta pa i krajem ovog mjeseca. To je i u mišljenju Fiskalnog savjeta navedeno da je ovim prijedlogom, da je Fiskalni savjet mišljenja da je donošenje drugog rebalansa budžeta opravdano uzimajući u obzir dosadašnje trendove kretanja budžetskih kategorija. Da je drugim rebalansom budžeta planiran budžetski okvir realno ostvariv. I to je ono što je ključna rečenica”, rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.


Razlog donošenja drugog rebalansa budžeta je usklađivanje prihoda i rashoda, kažu u ministarstvo finansija. Poslanici su po hitnom postupku usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu.

bottom of page