top of page

Obilježeno 29 godina od stradanja srpskih boraca i civila u Bijeloj

Povodom 29 godina od stradanja 18 boraca i civila iz Mjesne zajednice Bijela u Brčkom, danas je u tom naselju služen parastos, zapaljene svijeće i položeno cvijeće i vijenci na spomenik u porti lokalne crkve.


Potpredsjednik udruženja veterana brčanske Boračke organizacije Republike Srpske Zoran Blažanović istakao je da ni 29 godina poslije zločina niko nije odgovarao za četiri civilne žrtve.


,,Niko nije saznao ko ih je ubio. Dok Srbe procesuiraju, drugi slobodno hodaju. Nas su napali mještani, komšije, u saradnji sa regularnom vojskom Hrvatske. Odmah su pale i prve žrtve, a veliki broj njih je zatvoren u logor’’, rekao je Blažanović novinarima.


On je podsjetio da danas u Bijeloj, u kojoj većinu stanovništva čine Hrvati, živi tek 30 srpskih porodica, a da je prije rata u tom naselju bilo 186 srpskih kuća.


Јoka Maksimović, supruga poginulog borca, rekla je da je njen muž među prvima poginuo u napadu neprijateljskih snaga, braneći Bijelu.


Sveštenik Nikola Lukić rekao je da je sve manje ljudi na nedjeljnim molitvama, ali da se nada da se bogosluženja u ovoj crkvi neće prekinuti.


Parastosu u Bijeloj su prisustvovali mještani, članovi porodica poginulih i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta iz reda srpskog naroda.


Izvor:RTRS

bottom of page