top of page

Nova gradska uprava usporava obnovu toplovodne mreže u Banjaluci: Evo zašto su vam hladni radijatori

Bivši gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, ostavio je iza sebe nezavršene projekte koje je trebalo realizovati odmah nakon što je novoizabrani gradonačelnik Draško Stanivuković preuzeo dužnost, ali ni za to nije bio sposoban.


Iako je administracija na čelu sa Igorom Radojičićem, novoj ostavila 17 miliona viška novca u gradskoj kasi, kao i nove projekte, određeni projekti još uvijek čekaju realizaciju.


Mnogo je uspješnih projekata u Banjaluci koje je implementirala prošla gradska administracija, međutim, neke projekte do kraja nisu stigli zavšiti, kao što je rekonstrukcija toplovodne mreže.


Zna se da je starost toplovodne mreže u glavnom gradu Srpske decenijska zbog čega dolazi do čestih prekida u isporuci toplotne energije.


Zbog toga je 2019. godine Radojičić pokrenuo projekat rekonstrukcije toplovodne mreže gdje je dronom snimljeno stanje vrelovodne mreže u Banjaluci. Danska kompanija „Drone Systems” ApS, koja je od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u saradnji sa Gradom i Eko toplanama bila je angažovana na poslovima snimanja distributivne mreže.


Cilj Igora Radojičića tada je bio da se toplifikaciona mreža Banjaluke u potpunosti rekonstruiše i modernizuje. Kako bi isporuka toplotne energije bila redovnija i kvalitetnija, tadašnja gradska uprava predvidjela je kroz budžet sredstva za modernizaciju toplovodne mreže, uključujući modernizaciju podstanica, pumpi i ostalog.


Rekonstrukcija gradske toplovodne mreže kao korak ka poboljšanju kvaliteta gradskog grijanja i dalje čeka realizaciju. Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ovim problemom se nije bavio tokom prve godine svoga mandata, iako je projekat već bio spreman, kao i sredstva u budžetu.


U posljednih godinu dana svjedoci smo da u Banjaluci ni jedan projekat nije završen, iz nekog razloga nova Gradska uprava usporava s radovima. Poslije izbora sve je stalo.


U novembru prošle godine Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnost, u medijima je iznijela informaciju kako su započeli razgovore sa EBRD-om o jednom aranžmanu koji bi omogućio da naredne godine uđu u rekonstrukciju toplovodne mreže što bi na kraju za rezultat imalo manje kvarova i na taj način bi obezbijedili kvalitetno grijanje za sve sugrađane.


Obnova toplovodne mreže nije ni započela, a sudeći po radu nadležnih, Banjalučani će još dugo čekati na tople radijatore u svojim stanovima.


Podsjećamo, za vrijeme mandata gradonačelnika Igora Radojičića u rekordno kratkom roku izgrađene su ’’Eko toplane’’ – novo postrojenje za proizvodnju toplotne energije na bio – masu, čime je trajno riješeno pitanje izvora toplote za sistem daljinskog grijanja na kojem se nalazi 22.000 domaćinstava.













bottom of page