top of page

Nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece uplaćivati i doprinose

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o doprinosima kojim se kao posebna vrsta obveznika doprinosa uvodi korisnik prava na novčano primanje utvrđeno Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.


foto: ATV


Posebna osnovica doprinosa za korisnike prava prema predloženom zakonu će iznositi bruto novčano primanje, s obzirom na to da se na planirano novčano primanje plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.


Za ove potrebe u Budžetu Republike Srpske je obezbijeđen iznos od oko 20,1 milion KM.


Iz Vlade navode da je usvojen Zakon kojim se na mjesečnom nivou isplaćuje 750 KM i na to se plaća doprinos za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje, čime će ova lica ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu i u konačnici na penziju.


Takođe, Vlada je na sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invlidskom osiguranju po hitnom postupku.


Prijedlogom Zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju izvršena je dopuna u članu 15. Zakona, kojim se uvodi nova kategorija osiguranika u obaveznom osiguranju.


Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece predviđeno je ostvarivanje prava na novčano primanje nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, na koja se plaćaju svi doprinosi.


"Kako bi se ostvarila prava po osnovu uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje neophodno je za korisnike tog novčanog primanja utvrditi status osiguranika u obaveznom osiguranju, zbog čega je i predložen ovaj zakon. Ovim dopunama stvara se pravni osnov u sistemu obaveznog osiguranja za uplatu doprinosa i ostvarivanje prava za penzijsko i invalidsko osiguranje", saopšteno je iz Vlade.



bottom of page