top of page

Nenad Talić: Uspjeh je imperativ Sportskog centra Borik

Još jedna i više nego uspješno završena godina za Javnu ustanovu Sportski centar „Borik“.



Sportski centar „Borik“ u 2023. godinu ušao je sa dobrim rezultatima poslovanja, a ono što im je najvažnije, kako ističe Nenad Talić, direktor Sportskog centra „ Borik“, je zadovoljstvo svih korisnika Sportskog centra, sportista i njihovih kolektiva uslugom koju dobijaju kroz pet sportskih objekata u Banjaluci, a koji su pod okriljem ovog Centra.


“Svaka godina sa sobom nosi brojne izazove u poslovanju, ali ciljeve koje smo stavili pred sebe ispunili smo, uz to i pomjerili granice svojih očekivanja u rezultatima rada. Svaki od pet objekata (dvorana Borik, dvorana Centar, dvorana Obilićevo, sala Starčevica, Gradska kuglana uz „Muzej sporta“, Pozorišnu salu u Obilićevu, restoran Borik i Konferencijsku salu), imao je neki vid unapređenja samog objekta, ali i načina poslovanja prema krajnjim korisnicima, prevashodno našim sportistima”, ističe Talić.


Sportski centar „Borik“ je na raspolaganju sportskim klubovima Banjaluke, što je vaš osnovni cilj i zadatak, ali i pored toga trudite se da ne budete samo servis, već uvodite stalne novine u ponudi organizacijom mnogih događaja svim generacijama. Ove godine imali ste nekoliko takvih manifestacija?


TALIĆ: Organizacija sportskih manifestacija dio je naše djelatnosti. Želimo Banjalučanima i svim posjetiocima našeg grada da ponudimo kvalitetne sadržaje koji će postati dio tradicije „Borika“ i Banjaluke. Prošle godine smo po prvi put organizovali Finalni turnir BiH 3×3, u popularnoj košarkaškoj disciplini. Takmičenje je okupilo najbolje ekipe u basketu i u dva dana posjetioci su uživali na otvorenom terenu između dvorane Borik i bazena Aquana. Pored ove sportske manifestacije organizovali smo 47. Borikov turnir u malom fudbalu. Događaj koji traje dvadeset takmičarskih dana i gdje je nastupilo oko 2000 takmičara u svim starosnim kategorijama od djece do seniora. Malo je događaja u našem Gradu koji uspješno traju već skoro pola vijeka, kao što je naš turnir. Nagrada od 20.000 KM za najbolju seniorsku ekipu ove godine otišla je zasluženo ekipi „Kajak“, a ukupni nagradni fond je bio preko 50 000 KM. Polufinale i finale na najboljoj sportskoj regionalnoj TV kući Areni Sport pratilo je oko 1.000.000.000 gledaoca što govori o atraktivnosti turnira. Svi rekordi iz 2021. godine su pomjereni, a mi, i što je još važnije, posjetioci, učesnici i korisnici su zadovoljni.



Pored Borikovog turnira u malom fudbalu, a u sklopu turnirskih dana, organizovali smo vjerovatno najveće na Balkanu organizovano gledanje utakmica reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje je održano u Kataru 2022. godine. Oko 10.000 posjetilaca je navijalo u dvorani „Borik“ za Srbiju tokom tri dana prenosa utakmica. Događaj je bio humanitarnog karaktera u saradnji sa organizacijom „Srbi za Srbe“, a sav dobrovoljni prihod prikupljen tokom ove trodnevne manifestacije oni su namjenili za izgradnju kuće višečlanoj porodici iz Banje Luke. U svemu ovome priključili smo i Srđana Babića, banjalučanina i reprezentativca Srbije u fudbalu, koji je bio promoter oba događaja.


Uz organizaciju sportskih manifestacija, poslije pauze koja je uslijedila 2021. godine zbog pandemije, prošle godine smo nastavili sa organizacijom tradicionalne manifestacije „Kotlićijada“ koja je okupila preko 20 takmičarskih ekipa u pripremi kotlića na otvorenoj vatri u parku dvorane „Borik“.


U prethodnoj godini Sportska dvorana Borik dobila je i multifunkcionalnu Konferencijsku salu, kome je namjenjena?


TALIĆ: Konferencijska sala SC „Borik“ projekat je koji smo realizovali u novembru mjesecu iz tekućih sredstava. Ova moderno uređena sala dostupna je svim korisnicima SC „Borik“.


Za dva mjeseca u njoj je organizovano preko 70 konferecija za medije, analiza utakmica, sastanaka sportskih kolektiva, što najbolje govori o potrebi i kvalitetu jednog ovakvog prostora.


Takođe u dvorani „Borik“ postavljeno je 15 VIP fotelja na tribinama, napravljena jedna posebna VIP zona, po uzoru na velike, ugledne sportske dvorane u regionu.



Pored toga i drugi objekti osavremenjeni su u skladu sa mogućnostima. Sportska dvorana „Obilićevo“ poslije 40 godina dobila je savremenu led rasvjetu, uz to su ofarbane i osvježene stolice na tribinama.



Sportska dvorana „Centar“ dobila je teleskopske tribine za sve ljubitelje sporta koji sada i u ovom objektu mogu sjediti i bodriti svoje omiljene timove i sportiste.



Sportska sala „ Starčevica“ 2021. godine otvorena je za održavanje nastave fizičkog vaspitanja za učenike Osnovne škole „Branko Radičević“, a od marta mjeseca 2022. dostupna je za treniranje svim našim sportistima. I u ovoj novoj sali, svi termini su popunjeni. Svim ljubiteljima kuglanja omogućili smo da putem „live streama“ na You Tube kanalu SC Borik prate državna i republička prvenstva iz našeg objekta Gradska kuglana.



Pored svega ovoga imate i Muzej sporta, jedini takav u Republici Srpskoj koji postoji već dvije godine. Koje postavke su predstavljene u 2022. i šta je u planu za ovu godinu?


TALIĆ: Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je „Muzej sporta“ u dvorani Borik jesenas obilježio drugu godinu rada i postojanja. Zaista lijepa priča koja je ujedinila mnoge sportske kolektive kroz Muzej i izložbe. Ukupno smo do sada imali 7 izložbi, a prošle godine imali smo postavku posvećenu Borikovom turniru u malom fudbalu, zatim izložbu Košarkaškog kluba invalida „Vrbas“, te postavku „Sportovi na rijeci Vrbas“. Svaka je doprinijela afirmaciji i promociji sportova koje pretstavljaju, a mlađi naraštaji kroz Muzej imaju priliku da nauče o istoriji sportova u našem Gradu, sportistima koji su obilježili neki vremenski period svojim uspjestima i koliko je važno baviti se sportom.


Postavke su izuzetno posjećene, što znači da je interes banjalučana i turista na visokom nivou i za ovu oblast. U pripremi je postavka „Košarka Srpske“, u realizaciji sa Košarkaškim savezom Republike Srpske, koji je krajem godine i u našoj novoj Konferencijskoj sali, obilježio 30 godina uspješnog rada i postojanja, a to nam je i bio povod za jednu sveobuhvatnu izložbu na temu košarke koja će prikazati uspjehe svih klubova i pojedinaca pod okriljem Saveza Republike Srpske.



Borikov Spomenar je specifična knjiga koja postoji već skoro 4 godine, a u koju su mnogi sportisti i ličnosti koje su nastupile nekada u Boriku ostavile svojeručne utiske o Hramu sporta?


TALIĆ: Nastojimo sačuvati od zaborava i vjerujemo da će tek u godinama pred nama ovaj Spomenar imati posebnu vrijednost kako istorijske, tako i sentimentalne prirode. Tokom 2022. godine svoj potpis u Spomenar ostavili su Mirjana Jovanović Čovičković-košarkaška reprezentativka Jugoslavije, regionalno poznati i priznati vokalni umjetnici Massimo Savić i Marija Šerifović, Biljana Nedić- košarkašica, Nebojša Golić-bivši reprezentativac Srbije u rukometu, Nikola Rosić- bivši reprezentativac Srbije u odbojci, „Borikovi šampioni“- bivši trofejni sportisti sada zaposleni u SC „Borik“, Igor Mirković-futsaler, Srđan Babić- aktivni reprezentativac Srbije u fudbalu, Milija Vojinović-aktivni sportski direktor ABA lige.



Sredinom januara ove godine je održana ABA 2 liga u SC Borik. U sedam dana trajanja, 14 timova je nastupilo u „Boriku“. Pored tog regionalnog takmičenja, ono što vam predstoji uskoro je novi Izbor najboljih sportista grada Banja Luka za 2022. godinu ?


TALIĆ: Treću godinu za redom SC „ Borik“ je bio regionalni centar košarke. Zajedno sa KK „Borac“ bili smo domaćini i organizatori ABA 2 lige. Sedam dana košarke u dvoranama Borik i Centar, a kroz Sportsku dvoranu „Borik“ je prošlo oko 7000 gledalaca. Sve je ponovo direktno prenosila Arena Sport TV.


Izbor najboljih sportista grada Banjaluka u SD Borik se održava od 2016. godine. U posljednje 4 godine na organizaciji koju provodimo dobijamo mnoge pohvale. Za 2021. godinu dobili smo priznanje i specijalnu nagradu za afirmaciju i razvoj sportske rekreacije i sporta. Komisija grada Banjaluka je naš rad u ovoj oblasti ocijenila kao izuzetno uspješan, a specijalna nagrada je dodijeljena upravo na Izboru najboljeg sportiste grada Banjaluka.



Tim zaposlenih u SC Borik koji realizuje ovaj događaj svake godine se trudi i uspijeva u tome da na inovativan način predstavi ovu manifestaciju i najbolje sportiste koji svojim sportskim rezultatima obilježavaju godinu.



I ovaj događaj je pobrao sve pohvale domaće, ali i regionalne javnosti. Žiriranjem od strane Komisije pri Savjetu za sport u gradu Banjaluka, sportisti dobijaju ocjene za ostvarene uspjehe u toku takmičarske sezone. Ni sama organizacija ne bi mogla da bude kvalitetna da nismo imali kvalitetne rezutate i ekipe koji su postigle te rezultate. I ove godine izbor najboljih u Hramu sporta biće upriličen na poseban način, a vaši čitaoci će sve to ponovo moći da gledaju na jednoj od TV kuća, kao i prethodnih godina.



Jedna od novina će biti i izgradnja savremene teretane u dvorani Borik. Kakva je dinamika, u kojoj fazi su planovi, kada počinju radovi?


TALIĆ: Idejni projekat teretane od 540m2 završen je krajem prošle godine i to je već bio obiman posao koji su radili stručnjaci iz te oblasti nekoliko mjeseci. Ono što nam predstoji je oslobađanje i priprema prostora kroz izmještanje postojeće kuglane, a onda i sam početak konkretnih radova. Cilj i plan nam je da teretana potpuno besplatno bude na raspolaganju svim sportskim kolektivima, korisnicima Sportskog centra „ Borik“.


Teretana će posjedovati sve savremene prateće sadržaje te saunu i sale za fitnes, a u realizaciju se stupa u toku 2023. godine.


Uz planiranu teretanu je smješten i restoran „Borik“, te ćemo u jednom objektu za naše korisnike u budućnosti imati kompletan saržaj za njihove potrebe. Naše ugostiteljstvo nastavlja sa kvalitetnim pružanjem usluge i bilježi sjajne rezultate i u 2022. godini.


Prvi put od osnivanja SC „Borik“ i istoimenog restorana, preko profesionalnih operatera, uveli smo i uslugu dostave hrane. Pozitivni rezultati u poslovanju ugostiteljstva jedan je od razloga zbog kojeg želimo i dalje unapređivati usluge i u tom sektoru.


U kojoj mjeri su sportski klubovi zadovoljni uslugom i kakvu saradnju imate sa njma? U 2022. mnoga poznata imena sa javne scene su vas posjetila, postali ste centar sporta i sportista ne samo za Banjaluku i Republiku Srpsku, već i za mnoge regionalne sportiste.


TALIĆ: Dobro ste primjetili, hvala Vam. Trudimo se da budemo dobri domaćini svim sportskim kolektivima, pojedincima, te da im omogućimo najbolje uslove za treninge i utakmice u uslovima kojim raspolažemo, ali pored svega toga, da budemo i neko ko će skrenuti pažnju na dobre rezultate svih naših sportista, te da oni kroz tu našu i medijsku pažnju, lakše ostvaruju svoje dalje ciljeve.


U prošloj godini organizovali smo prijeme za sportiste sa izuzetnim rezultatima: Pavla Dujakovića – svjetskog vicešampiona u karateu, Lanu Brenjo – kadetsku reprezentativku Srbije u košarci, i mnoge druge… Posjetio nas je i Milan Gurović, košarkaška legenda. Takođe Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije bio je naš gost u dvorani Borik gdje je i pratio utakmicu Svjetskog prvenstva u fudbalu između Srbije i Brazila. Bio je oduševljen našim radom, idejom, atmosferom na samoj utakmici, podrškom naših ljudi „sa ove strane Drine“. Zato je i saradnja je nastavljena, a posjeta uzvraćena.



Na treću i najvažniju utakmicu reprezentacije Srbije na SP koju smo organizovali u posjetu nam je došao i dao veliku podršku radu i sam predsjednik Republike Srpske, gospodin Milorad Dodik, a takođe na tu utakmicu su došli i ostali gosti, gradonačelnik Banjaluke, konzul Srbije u Banjaluci i mnogi drugi. Takođe smo u toku prošle godine imali uzajamne posjete i saradnju sa Asocijacijama sportskih centara Srbije i Slovenije, kao i mnogim drugim istaknutim sportskim delegacijama i predstavnicima iz regiona.



Pored sportskih manifestacija u objektima SC Borik česte su i druge vrste događaja poput koncerata, predstava i sajmova. Sta možemo očekivati tokom ove godine?


TALIĆ: U sklopu SD „Obilićevo“ uspješno funkcioniše Pozorišna sala u kojoj se organizuju, u najvećoj mjeri, pozorišne predstave. Gradsko pozorište Jazavac je naš stalni korisnik, te sa njima imamo izuzetnu saradnju, ali i ideje koje planiramo realizovati na modernizaciji ove sale, kako bi publika imala još bolji ugođaj.


U toku 2022. godine Masimo Savić i Marija Šerifović u „Boriku“ su imali zapažene koncerte. U skorijem periodu imamo najave koncerata za 14. februar Dan zaljubljenih i 8. mart Dan žena u dvorani Borik.


Kada su kulturno – zabavne manifestacije u pitanju, u dvorani „Obilićevo“ 21. februara imamo rezervacije za stend up komediju „Đurologija“, te 23.2. nastup još jednog popularnog glumca Nikole Đurička.


Imate li za kraj neku poruku za sve korisnike i posjetioce Sportskog centra „Borik“ ?


TALIĆ: Želio bih samo da se zahvalim svim radnicima SC „Borik“ za još jednu godinu uspješne saradnje i dobro obavljenih poslova, kao i svim predstavnicima medija sa kojima imamo takođe izuzetnu saradnju. Mogu u svoje lično i ime svih zaposlenih obećati još jednu rekordnu i uspješnu godinu u cijelom Sportskom centru i u svim objektima. Obećati svim korisnicima, sportistima i posjetiocima da ćemo se truditi da budemo još bolji, još profesionalniji i da ćemo se truditi da ispravimo sve eventualne propuste ako ih je bilo. U toku 2023. godine bismo trebali kao Sportski centar biti bogatiji i našim sportistima dati na raspolaganje još jednu dvoranu na Laušu, modernu teretanu, a možda i još neke moderne sportske objekte.

bottom of page