top of page

Ne izaziva saobraćajne nezgode samo brzina: Evo kolike su kazne za sporu vožnju

Vozači koji prebrzo voze s razlogom su pod lupom policije, jer na taj način ugrožavaju živote, ali i spora vožnja, zbog koje je u Srpskoj za 22 mjeseca izdato 18 kazni, može biti uzrok brojnih opasnosti u saobraćaju.



U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) su kazali da, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, vozač ne smije smanjiti brzinu kretanja do te mjere da njegovo vozilo pričinjava smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.


“Od početka prošle godine do kraja oktobra ove godine vozačima je ukupno izdato 18 prekršajnih naloga po ovom osnovu”, kazali su u MUP-u za “Glas Srpske”.


Objasnili su da je za navedeni prekršaj propisana i kazna u iznosu od 30 KM, a ukoliko je tim prekršajem izazvana i saobraćajna nesreća, vozač će biti kažnjen u iznosu od 50 do 150 KM i odrediće mu se jedan kazneni bod.


Objasnili su da, prema navedenom zakonu, vozač ne smije mijenjati način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja, osim u slučaju neposredne opasnosti, a ako ipak namjerava znatnije smanjiti brzinu, dužan je to učiniti na način kojim neće ugroziti druge vozače koji se kreću iza njega.


“Zbog opisanih prekršaja od januara 2021. do kraja oktobra ove godine u cijeloj Srpskoj po tom osnovu izdato je 36 prekršajnih naloga, od kojih šest zbog prouzrokovanih saobraćajnih nesreća”, podaci su MUP-a.


Za navedene prekršaje propisana je, kako kažu, i kazna u iznosu od 40 ili 50 KM, a ukoliko je navedenim prekršajima izazvana saobraćajna nesreća, vozač će morati platiti od 50 do 200 KM i odrediće mu se jedan ili dva kaznena boda.


Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović za “Glas” kaže da spora vožnja otežava normalno odvijanje saobraćaja.


“Ako neko vozi znatno ispod ograničene brzine, onda se može očekivati da će ga svi preticati, a svako preticanje sa sobom nosi određeni rizik”, rekao je Radović.


Zbog toga, kako kaže, vozila treba da se kreću u skladu sa propisima.


“Neki vozači voze sporije iz razloga poput zdravstvenih problema ili kvara na vozilu, ali ima i onih koji pričaju putem telefona, za šta nema nikakvog opravdanja”, kazao je Radović.


S njim je saglasan i član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović koji ističe da spora vožnja dovodi i do zagušenja saobraćaja, ali i oduzimanja prvenstva prolaza te nepropisnog odstojanja između vozila.


“Samo u Banjaluci ima 86.000 registrovanih motornih vozila, plus ona koja dolaze u ovaj grad, što je ogroman broj vozila koja struje gradskim ulicama i tu dolazi do zagušenja saobraćaja”, kazao je Jaćimović.


Pješaci


Prema podacima MUP-a, u Srpskoj je za deset mjeseci u saobraćajnim nesrećama stradalo 12 pješaka, a u istom periodu lani 13.


“Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola”, rekli su u MUP-u.

bottom of page