top of page

Napredna škola ultrazvuka i ultrazvučne biomikroskopije u oftalmologiji u UKC Republike Srpske

Klinika za očne bolesti UKC Republike Srpske zajedno sa Udruženjem oftalmologa Republike Srpske organizuje Naprednu školu ultrazvuka i ultrazvučne biomikroskopije u oftalmologiji.


Ovaj edukativni skup će se održati od 11. do 12. februara u UKC Republike Srpske, naveli su iz ove zdravstvene institucije.

„Riječ je o četvrtoj oftalmološkoj školi ultrazvuka koja se održava u našoj organizaciji. Moderator škole ultrazvuka je prof. dr Milka Mavija, a renomirani predavači koji se bave ultrazvučnom dijagnostikom iz KCS Beograd su prof. dr Ivan Stefanović, prim. dr Smiljka Đurić i doc. dr Bojana Dačić- Krnjaja“, kažu u UKC-u Srpske.


Napredna škola ultrazvuka i ultrazvučne biomikroskopije u oftalmologiji obuhvata teoretski dio nastave i praktičan rad sa pacijentima čija kompleksna oftalmološka problematika zahtijeva dodatnu ekspertsku analizu ultrazvukom ili ultrazvučnom biomikroskopijom. Najveći broj pacijenata koji će biti opserviran kroz ovu edukaciju su pacijenti sa različitim vrstama tumorskih oboljenja oka i orbite, kao i pacijenti sa drugim oboljenjima oka vaskularne, inflamatorne i degenerativne patologije, čije stanje zahtijeva primjenu oftalmološke ultrazvučne biomikroskopije.


Ultrazvučna dijagnostika je prisutna u oftalmologiji već više decenija i predstavlja nezamjenjiv dijagnostički obrazac za evaluaciju brojnih oftalmoloških oboljenja, naročito kod oboljenja kod kojih izostaje providnost optičkih medijuma oka. U Klinici za očne bolesti UKC Republike Srpske ultrazvučna dijagnostika kod oboljenja oka i orbite se radi još od 1996. godine.


„Ultrazvučna biomikroskopija predstavlja novu dijagnostičku proceduru u oftalmologiji koja se do sada mogla raditi samo u velikim referentnim oftalmološkim centrima u inostranstvu. Naši pacijenti koji su zbog ove dijagnostičke pretrage morali ići u centre u inostranstvu sada će po prvi put moći obaviti ultrazvučnu biomikroskopiju oka u Banjaluci u UKC Republike Srpske“, navodi se u saopštenju.


Kako kažu, zahvaljujući razumijevanju Poslovodstva UKC Republike Srpske, na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem, Klinika za očne bolesti je nabavila najsavremeniji aparat za oftalmološku ultrazvučnu dijagnostiku i ultrazvučnu biomikroskopiju oka.


„Nabavka ovog dijagnostičkog aparata i kontinuirana edukacija naših oftalmologa u svim oftalmološkim disciplinama danas su siguran put da našim pacijentima obezbijedimo najbolju oftalmološku zaštitu. Upravo s tim ciljem kontinuirano radimo na tome da svakom našem pacijentu obezbijedimo najbolji vid u budućnosti“, poručuju iz UKC-a Republike Srpske.


bottom of page