top of page

Napadi i osporavanja Dana Republike

Krenuli su orkestrirani napadi Sarajeva i Međunarodne zajednice na Dan Republike. Udruženja iz drugog entiteta pozivaju redom Ustavni sud, Tužilaštvo, Kristijana Šmita i bezbjednosne agencije da pošto-poto spriječe obilježavanje 9. januara u Istočnom Sarajevu. Idu čak toliko daleko da traže postavljanje punktova oko Sarajeva. Kristijan Šmit poslao je i pismo rukovodstvu Republike Srpske u kome tvrdi da je 9. januar neustavan praznik.



"Ustavni sud BiH je u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike Srpske neustavno. Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Svi javni organi i svi javni zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”, rekao je Šmit.


Ako su nešto postigli, onda su svi koji žele da zabrane 9. januar, pomogli da se narod Republike Srpske ujedini po pitanju Dana Republike, poručuje predsjednik Milorad Dodik. Kako se drugi odnose prema tome, to je kaže njihov problem, obilježavanje Dana Republike nikada neće moći da zabrane.


"Ja pozivam građane čitavog istočnog dijela, čitave Republike Srpske da se 9. u 14 časova vidimo u Istočnom Sarajevu na defileu koji će biti veličanstven, sa stanovištva prisustva našeg naroda i da će to pokazati naš odnos prema 9. Januaru", poručuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.


Srpska brani prava svih njenih građana, a 9. januar je istorijski datum, koji nije moguće mijenjati, poruka je i ostalih zvaničnika u Srpskoj.


Mir, ljubav i tolerancija je poruka koja će otići iz Republike Srpske, poručuje premijer. Što se ne može reći za Srbe koje živi u drugom entitetu.


"Mi sa proslavom Dana Republike šaljemo poruke mira, šaljemo poruke tolerancije, da je Republika Srpska bezbjedna destinacija i da svi pripadnici drugih naroda imaju zagarantovana svoja prava i mi smo ponosni na tu činjenicu", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.


Slavlja će biti poručuje predsjednik parlamenta. A ponašamo se kao da pismo od Šmita nismo ni dobili, kaže Nenad Stevandić.


"Mi se ponašamo kao da to pismo nismo ni dobili, jer kad gospodin Šmit bude imao agreman Savjeta bezbjednosti onda možemo pričati na tu temu", kaže predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.


Predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata takođe su složni. Navikli smo na kritike i osporavanja iz drugog entiteta, ali isto tako ne odustajemo od obilježavanja Dana Republike.


"Republika Srpska je stvorena 9. januara, odbranjena u krvavom odbrambeno-otdžbinskom ratu koji je trajao četiri godine. Treba da znaju da je ta Republika, naša država potvrđena u Dejtonskom sporazumu i da je njihov vođa Alija Izetbegović stavio potpis na to", poručuje Radan Ostojić predsjednik boračke organizacije Republike Srpske.


Dan Republike Srpske biće proslavljen 9. januara u Istočnom Sarajevu. A pripreme širom Srpske uveliko traju. To što je Srpska mnogima trn u oku jeste što je nastala prije sukoba što se ne uklapa u bošnjačku priču.

bottom of page