top of page

Na Manjači spremno dočekuju zimu

Iako snijega na Manjači još uvijek nema, zima je uveliko počela da pokazuje svoje zube. Oni koji tu žive od rođenja već su navikli.



U domaćinstvu Bogdana Plavšića za nadolazeću zimu odavno su spremni. Iako nekada nije lak, života na selu, priča Bogdan, ne bi se odrekao.


“Rakija ispečena, sad je krmokolj trenutno u toj fazi, drva su pripremljena već odavno, sad čekamo samo snijeg da padne, ložimo vatru i grijemo se u kući. Imam krave, svinje, kokoši i tako što ima jedno normalno domaćinstvo za svoje potrebe, nije to ništa pretjerano, a može se od toga živjeti, imamo svoje meso, mlijeko sir, kajmak”, priča nam Bogdan Plavšić iz sela Kola na Manjači.


Za topao dom ali i bogatu trpezu u porodici Plavšić zadužena je domaćica Milena. Na šporetu se uvijek nešto krčka a ručak ne može proći bez tople pogače. Uz veliku volju, ali i dobar raspored, priča nam, može se sve postići.


“Spremaju se djeca, neko na posao neko u školu tako. Onda ide štala i sve ostalo vani što se radi, onda dolazim u kuću radim ove kućne poslove. Sve što radim radim sa ljubavlju ništa mi teško nije Imam pomoć, kada se nešto radi svi radimo zajedno i zato meni to nije teško”, kaže Milena Plavšić.


Bez Manjače nije mogao ni Predrag Udovičić. Poslije 40 godina provedenih u Švajcarskoj svoj mir ponovo je našao u rodnim Kolima. Ljubitelj je ribe pa je za svoje potrebe u dvorištu napravio i ribnjak.


“Ima šarana, babuške, kostolobika nešto klena i tako. Osjećaj kad dolaziš svojoj kući ne može biti ljepši. Ima ovih pojedinih kolega što kažu meni eno još su se zadržali tamo u Švajcarskoj kažu, kako si se navikao. Kako se neću navići kod svoje kuće gdje sam rođen”, rekao nam je Predrag Udovičić iz sela Kola.


Seoski život opisuju i kao stalnu borbu. Uspješno se na Manjači bore naviknuti da se bez problema uhvate u koštac sa svim izazovima pred kojima se nađu.


Na hladnu zimu su ovdje na Manjači kažu već navikli pa i ovu dočekuju spremni. Iako one u posljednjih nekoliko godina i nisu toliko jake bez tople odjeće se naročito u ovo doba godine na Manjaču ipak ne dolazi.

bottom of page