top of page

Ministarstvo: Oblast zdravstvene zaštite je u nadležnosti Republike Srpske

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, povodom odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, podsjeća da su institucije Republike Srpske u više navrata naglašavale da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske.


foto: ATV


Republici Srpskoj, kažu u Ministarstvu, pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene njenim institucijama, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.


“S tim u vezi, podsjećamo, da je i u vrijeme donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bila jasna namjera institucija Republike Srpske adekvatna zaštita zdravlja stanovništva u teškoj i izazovnoj situaciji neopravdanog izazivanja straha, neizvjesnosti i izostanka bilo kakve podrške za dobrobit stanovništva, a uvažavajući činjenicu da je tržište lijekovima kompleksno područje, koje zahtjeva odgovorne i temeljne odluke”, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.


Takođe, iz Ministarstva napominju da Vlada Republike Srpske čini sve da obezbijedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srpske, što će činiti i ubuduće.


“Podsjećamo da ni u vanrednim okolnostima pandemije virusa korona nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao nezbrinut, zdravstveni radnici su u svakom trenutku imali dovoljne količine zaštitne opreme, lijekova itd., a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH”, navedeno je iz Ministarstva zdravlja.


Ustavni sud BiH ukinuo je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi jer nisu u skladu sa Ustavom BiH.



bottom of page