top of page

Mandić negirao ubistvo Bogdanovića: Optuženi ubica se žali da su mu ugrožena ljudska prava

Dalibor Mandić (37) iz Banjaluke tvrdi da nije kriv za ubistvo Ariela Bogdanovića (28) kojeg je izbo nožem te je poručio da su mu ugrožena prava jer njegov advokat radi protiv njega i dodao da će se obratiti „ OHR-u za ljudska prava“ i tužiti sud.



Mandić je jutros u banjalučkom Okružnom sudu na ročištu za izjašnjenje o krivici utvrdio i da je sud ugrozio njegova prava.


“Smatram da nisu ispunjeni zakonski uslovi da se održi ročište. Moj advokat Vanja Lakić odbila je da radi u moju korist i nismo se čuli četiri mjeseca. Sa majkom koja je u bolnici nisam se čuo četiri mjeseca. Tvrdi se da sam kriv iako to nisam po članu 53. Zakona o krivičnom postupku”, rekao je Mandić nakon čega je sudija Srđan Forca konstatovao da se izjasnio da nije kriv istakavši da će optuženi u procesu moći da kaže šta želi.


Mandić je, međutim, nastavio da priča rekavši da ima primjedbe na rad suda koji mu nije odgovorio na njegove četiri molbe o razrješenju advokata.


“Zašto niste odgovorili, je li razlog vaš neprofesionalan rad ili vaša pristrasnost?”, kazao je Mandić koji je odbio da potpiše i zapisnik o izjašnjenju i zapisnik o rješenju suda kojim je odlučeno o prethodnim prigovorima odbrane na optužnicu.


Sudija Forca je istakao da on ima mogućnost da sam izabere advokata kojeg želi i da mu sud to ne brani niti je ikome ikad zabranio, prenosi GlasSrpske.


Sudija je pojasnio da u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, ukoliko se optuženi ne izjasni o krivici, sudija za prethodno saslušanje će po službenoj dužnosti unijeti u zapisnik da optuženi poriče krivicu.


Mandić je kazao da smatra da se nije izjasnio o krivici jer, kako tvrdi, nema advokata. Sudija ga je podsjetio da mu je advokat određen po službenoj dužnosti, te da može u svakom momentu da izabere advokata sa liste koga hoće.


“To nije advokat već inspektor jer sarađuje s policijom. Nije me upoznao sa mojim pravima. Izjava od mene je uzeta pod pritiskom. Tužilac me nije ništa ni pitao.


Povrijeđena su moja prava. Kršite Ustav Republike Srpske i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Obratiću se OHR-u za ljudska prava, tužiću sud”, izjavio je Mandić koji je tokom govora stajao mirno i držao se kao vojnik stišćući jednu šaku.


Sudija Forca mu je rekao da njemu niko ništa nije zabranio te mu ponovo napomenuo da sam može da izabere advokata i upozorio ga na ponašanje istakavši da sud cijeni ponašanje i držanje optuženog.


Nakon toga je sudija okončao ročište, a optuženom je rekao da će moći da kaže sve što želi tokom sudskog procesa.


Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način.


Prema optužnici, krvavi napad koji je šokirao Banjalučane, desio se 2. decembra prošle godine oko 19.35 časova na Bulevaru Srpske vojske. Kako se navodi u optužnici, Mandić je pratio Bogdanovića u namjeri da ga ubije.


U optužnici, u kojoj se navode inicijali žrtve i optuženog, stoji da je Bogdanović kobne večeri išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet“ prema Rabrovačkom mostu, a Mandić je išao za njim.


“Optuženi je sustigao oštećenog u blizini studentskog centra „Kampus“ i ubo ga nožem u predjelu gornjeg dijela trupa. Oštećeni Bogdanović je trčeći počeo da bježi, a Mandić je potrčao za njim te ga je sustigao nakon što je on prešao kolovoz ulice Bulevar srpske vojske i pao u blizini benzinske pumpe. Mandić je tada Bogdanovića, koji je ležao na asfaltu, nožem ubo osam puta u predjelu zadnje strane lijevog ramena, lijeve strane lica i vrata te desne strane grudnog koša”, piše u optužnici.


Dodaje se da je usljed ubodnih rana i povreda Bogdanović iskrvario na smrt, a optuženi Bogdanović je pobjegao u pravcu „Kampusa“.


Istraga je pokazala da je nakon zločina osumnjičeni skinuo odjeću sa sebe, odnosno crvenu jaknu i bacio je u kontejner. Policija je tu jaknu pronašla. Mandić i Bogdanović su zajed no radili u jednoj firmi u Banjaluci. Ubistvo su snimile i kamere video nadzora na kome se vidi kako Mandić trči za žrtvom te kako ga ubada nožem kada je pao. Ubijeni mladić nije bio problematičan, a živio je u banjalučkom naselju Borik.

bottom of page