top of page

Ljubačke doline – dašak istorije nadomak Banjaluke (VIDEO)

Updated: Apr 25, 2022


Na samo 17 kilometara od Banjaluke vrijeme kao da je stalo, a duh tradicije osjeti se nadaleko. Etno selo Ljubačke doline smješteno u sredini sela Ljubačevo posjetiocima nudi raznovrstan sadržaj i podsjećanje na neka davna vremena.Idejni tvorac i vlasnik Nedeljko Branković započinje priču o nastanku ovog muzeja na otvorenom. Sve je, kako kaže počelo iz dugogodišnjeg bavljenja kolekcionarstvom, a etno selo – muzej osnovano je 22. aprila 2015. godine.


S obzirom na široku muzejsku postavku, starine i antikviteti dolazili su iz cijelog svijeta, ali ističe Nedeljko, stara Jugoslavija ipak dominira.


Pričajući o arhitekturi, vlasnik kaže da su se bazirali na dinarski tip kuće kojeg je danas jako rijetko vidjeti.


„Ljubačke doline imaju tradiciju u svim oblicima. Ljubačke doline kroz neko vrijeme biće jedino mjesto gdje će se moći vidjeti dinarski tip kuće sa kraja 19. i početka 20. vijeka u originalnom izdanju“, naglašava Branković.


Kompleks čini 40 objekata, oko desetak starih zanatskih radionica, crkvu, apoteku, staru školu, krčmu i crkvu. Vjerski turizam je za vlasnika i najljepši. Crkva brvnara treća je ovog tipa na teritoriji Banjaluke.


Govoreći o ponudi etno sela, koja je i više nego raznovrsna, Nedeljko kaže da turisti imaju priliku i da probaju domaću tradicionalnu kuhinju. Baš na mjestu gdje priča o istoriji i značaju ovog divnog kompleksa, osjeti se miris domaćih uštipaka, kajmaka, čorbi i ostalih tradicionalnih jela sa ovih prostora.


Gledajući u bilo koji ćošak ovog etno sela, za oko zapinju raznorazni detalji, što vraća na priču o kolekcionarstvu. Vlasnik ističe da sa prikupljanjem nije nikada stao niti planira.


„To je moj život“, ponosno govori Nedeljko, „to je trajalo i trajaće, tako smo i formirali priču o Ljubačkim dolinama.“


Pored Nedeljkove strasti za kolekcionarstvom, on ističe da ipak najviše forsira tradicionalne vrijednosti.„Forsiramo priču u pravcu naše djece, da ih učimo tradicionalnim vrijednostima. Smatramo da je to nešto čemu treba da se posvetimo“, zaključuje Nedeljko.


bottom of page