top of page

Licemjerstvo iz Vodovoda Banjaluka: Traže povećanje cijene vode jer je Vlada povećala najnižu platu!


„Vodovod“ Banjaluka će zatražiti od gradske skupštine odobrenje za povećanje cijene vode za najviše deset odsto, te za vraćanje naplate mjesečne naknade za mjerno mjesto, saznaje CAPITAL.



Ukoliko ovaj zahtjev „Vodovoda“ dobije zeleno svjetlo Skupštine grada Banjaluka, građani bi mogli kubik vode plaćati 1.10 KM sa PDV umjesto dosadašnjih 0,94 KM, a naknadu za mjerno mjesto u fiksnom mjesečnom iznosu 1,40 KM sa PDV.


Vršilac dužnosti direktora „Vodovoda“ Predrag Duduković potvrdio je za CAPITAL da će tražiti saglasnost Skupštine grada Banjaluka za povećanje cijene vode.


Kaže da je korekcija cijene vode neophodna „zbog novih okolnosti“.


„Imamo novi momenat u ovoj godini. Vlada RS je donijela odluku o najnižoj plati u RS, koja je za 50 KM veća nego što je bila prije i to moramo uskladiti“, rekao je on i dodao da to povećanje za njih predstavlja trošak, koji na godišnjem nivou iznosi dodatnih 350.000 KM.


„Osim toga imamo povećane izdatke za topli obrok, zbog povećanja prosječne plate i tu će nam trebati godišnje dodatnih 150.000 KM, a na primjer zbog povećanja cijene električne energije imaćemo dodatne troškove od 300.000 KM. Uz sve to Institut za javno zdravlje RS, koji je jedini nadležan da po zakonu vrši kontrolu vode, nam je povećao cijene svojih usluga za 30 odsto tako da su ti troškovi veći za 70.000 KM ove godine. Kada se uzme u obzir sve ono što se dešavalo, naši troškovi će biti veći za oko milion KM u ovoj godini“, naveo je Duduković.


Kaže da još nije utvrđeno koliko tačno će poskupljenje tražiti, ali je naglasio da ono neće biti više od 10 odsto u odnosu na trenutnu cijenu.


Trenutno cijena vode iznosi 0,85 KM po kubiku plus PDV.


Ako se na tu cifru doda povećanje od deset odsto (0,94 KM) te PDV od 17 odsto, nova cijena kubika vode bi u budućnosti mogla iznositi 1,10 KM.


Žele vratiti naplatu naknade za mjerno mjesto

Osim zahtjeva za poskupljenje u skupštinsku proceduru će se uputi odluke koje bi trebale omogućiti vraćanje naplate naknade za mjerno mjesto.


Naime, naplatu te naknade je Ustavni sud RS krajem februara 2022. godine proglasio neustavnom čime su građanima Banjaluke umanjeni računi za vodu, ali je gradski vodovod ostao bez godišnjeg prihoda od 1,2 miliona KM.


Od tada traju napori Grada Banjaluka, ali i uprave „Vodovoda“ da se naplata te naknade ponovo uvede.


Posljednje informacije pokazuju da je napravljen plan, kako da se zaobiđe odluka Ustavnog suda RS i to tako što će promijeniti Odluka o javnom vodovodu i kanalizaciji i time ponovo uvesti naplata ove naknade.


„Ranija naplata naknade za mjerno mjesto nije bila u skladu sa postojećom Odlukom o javnom vodovodu i kanalizaciji. Kada izmijenimo tu odluku, naplata naknade za mjerno mjesto će biti u skladu sa odlukom Ustavnog suda RS“, objasnio je Duduković.


Duduković dodaje da će u paketu sa ovom odlukom ići još jedan dokumenat, koji treba da odredi visinu mjesečne naknade za mjerno mjesto.


„Naknada je prije ukidanja iznosila 1,20 KM plus PDV.


Predložićemo da se taj iznos samo vrati i tu ne planiramo tražiti povećanje “, rekao je on.


Sa uračunatim PDV-om naknada za mjerno mjesto iznosiće 1,40 KM.


Duduković očekuje da će se gore navedne odluke u paketu naći već na prvom narednom zasjedanju Skupštine grada Banjaluka.


autor: capital.ba, foto:faktormagzin

bottom of page