top of page

Legalizacija bez usvojenog zakona mogla bi dovesti do rušenja bespravne gradnje

Izmjena zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na način da se svi bespravni objekti na području Banjaluke smatraju legalno izgrađenim, još uvijek nije stupila na snagu. Bez obzira na to Grad Banjaluka počeo je da prikuplja prijave sugrađana za legalizaciju njihovih nelegalno izgrađenih stambenih objekata.



Proces legalizacije počeo je uz obrazloženje da će biti izvršena odmah po izmjeni Zakona o legalizaciji. Međutim, građani su na oprezu. Preuranjeno uzimanje njihovih podataka moglo bi ih itekako koštati.


"Da li ova prijava ljudi za legalizaciju, a bez usvojenog zakona i rokova za prijavu, predstavlja svojevrsno prijavu nelegalnih objekata gdje bi inspekcija trebala po službenoj dužnosti da reaguje i da donese rješenja o RUŠENJU?", upitao je čitalac našeg portala.


Stanivuković i njegovi saradnici u nastavku predizborne kampanje bave se i pitanjem legalizacije. Ovih dana trude se da prikupe što više podataka koje će iskoristiti na narednim izborima. Aktivnosti Gradske uprave na ovom pitanju izazvale su reakcije Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Ministarstvo je obavijestilo građane da se tek po stupanju zakona na snagu može podnijeti zahtjev za legalizaciju objekata po novim uslovima te kako su prijave preuranjene.


"Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju obavještava građane Banjaluke koji žele da legaliziju svoje bespravno sagrađene objekte, da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata još uvijek nije donesen i da su prijave preuranjene. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je, na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i 15 jedinica lokalne samouprave, pripremilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji će se po hitnom postupku naći na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja će se održati tokom ovog mjeseca", saopšteno je iz ovog ministarstva uz opomenu da će građani koji sada podnosu zahtjeve morati tražiti obustavu postupka i podnositi nove zahtjeve za povoljnija prava koja će biti ustanovljena zakonom koji tek treba biti donesen.


Upravo na ovom pitanju, uz ostalo, aktuelni gradonačelnik Banjaluke nastoji skrenuti pažnju potencijalnih birača, budući da su na internet stranicama dostupne reklame koje reklamiraju PDP i Grad Banjaluku uz Stanivukovićevu sliku i rečenicu: ”Besplatna legalizacija je najodgovornija nacionalna politika, zato smo se odlučili na takav korak za sve naše građane”.


bottom of page