top of page

Kovačević: O proslavi Dana Republike odlučivaće naše institucije, a ne neki Šmit ili Štrumpf


Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević poručio je da će o proslavi Dana Republike Srpske, 9. januara, odlučivati isključivo institucije Srpske, a "ne bilo koji Šmit ili Štrumpf".



- To treba da bude svima potpuno jasno - naglasio je Kovačević komentarišući izjavu Kristijana Šmita da se 9. januar 2024. neće slaviti na dosadašnji način i u dosadašnjem okviru.


- Vidimo da je /Kristijan/ Šmit rekao da njegovo imenovanje ne prihvata jedino Rusija. To nikako ne odgovara istini. Prvo, njegovo imenovanje nije odobrio Savjet bezbjednosti UN. Tu uopšte ne treba da se razgovara ko u Savjetu bezbjednosti UN nije dozvolio da se donese relevantna rezolucija da on stvarno postane visoki predstavnik, jer to trenutno nije. Ali, ako već treba o tome da se govori, onda je bitno da su dvije zemlje stalne članice Savjeta bezbjednosti, od ukupno pet, protiv njega - istakao je Kovačević.


Osim toga, rekao je Kovačević, veoma je bitno da imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika ne prihvata ni BiH, jer Republika Srpska ni na koji način ne prihvata da je on visoki predstavnik.


- On nije izabran u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i procedurama koje su predviđene da bi bilo ko mogao biti visoki predstavnik - izjavio je Kovačević za Srpskainfo.


Kada je riječ o Šmitovoj izjavi o porukama mira i pomirenja, Kovačević je naglasio da iako Šmitovo mišljenje nije relevantno, njegovu izjavu razumije tako da je Šmit pozdravio način na koji je proslavljen Dan Republike sa koga su poslate poruke pomirenja i razumijevanja iz Srpske prema BiH, regionu i svijetu.

bottom of page